Възходът на Етериум: Дали цената ще се покачва и през 2021?

Възходът на Етериум: Дали цената ще се покачва и през 2021?

Светът на криптовалутите се развива с главоломно темпо през последните десет години. През 2009-а Bitcoin даде началото на нова ера в света на дигиталните валути. Освен Биткойн и Етериум, няколко криптовалути обещаваха да бъдат по-бързи, по-ефективни и по-лесни за използване от лидера и неговия пръв подгласник, но никой алткойн (алтернативни на Биткойн монети) не се доближи до популярността на Етериум. Тази тенденция няма да е по-различна и през 2021 г., защото на хоризонта се очакват да се случат вълнуващи промени.

Ефектът на мрежата е важен или какво е Етериум?

Основното предимство на Етериум пред всички останали криптовалути е мрежовият ефект. Това е първият и следователно най-популярният блокчейн за “умни” договори, или smart contracts. Но преди да се потопим в света на умните договори, добре е да знаем разликата между Етериум (Ethereum) и ether, тъй като тези термини често се използват взаимнозаменяемо.

Етериум представлява мрежата и блокчейна, под които криптовалутата ether оперира. На един блокчейн можете да намерите всички транзакции на криптовалутата, с която мрежата оперира. При Етериум, транзакциите се осъществяват с ETH. Това е криптовалутата, която работи с блокчейна на Етериум.

 Накратко: Етериум е цялата система, а ETH e съответната валута на мрежата.

Токени и приложения

Етериум има различна цел от Биткойн. Разработчиците могат да изграждат приложения, които използват Етериум като среда за обмен на данни. Те се наричат dApps, което преведено от жаргона на криптовалутите означава децентрализирани приложения. dApps могат да бъдат изграждани и върху блокчейна на други криптовалути като EOS или TRON, но това е друга тема, с която ще ви запознаем в отделен пост.

Също така, гъвкавостта на блокчейна на Етериум е идеална за изграждането на разновидни токени (tokens). Хиляди токени работят на блокчейна на Етериум, като добър пример за това е Tether (USDT), който е най-популярният stablecoin в света. Stablecoin e токен, който почти не променя стойността си и обикновено е вързан в съотношение 1:1 с дадена традиционна валута. В случаят с  Тетер, един USDT има същата равностойност като един долар.

Поглед към миналото

Светът на Етериум и на криптовалутите като цяло е също подвластен на някои пазарни катаклизми, както се видя от събитията, свързани с тоталния крах на традиционните пазари на акции от март 2020 г. Крахът на борсите неминуемо доведе и до драстичен спад в цената на Етериум. Въпреки огромния спад, годишното покачване на цената на Етериум е над 350%, което означава, че инвеститорите виждат неминуем успех на валутата, особено с вълната от проекти, базирани на блокчейна на Етериум.

През 2017 г. и началото на 2018 г. цената на етера нарасна почти експоненциално. За пръв път Етериум бе убежище на така наречените първични предлагания на монети/токени (ICO), аналог на първичното публично предлагане (IPO) в традиционния свят на финансовите пазари. Всички нови проекти предлагаха своя собствена монета/токен, като инвеститорите можеха да участват в тези проекти, като инвестират определена сума, деноминирана в етери. ICO бяха изключително популярни през 2017 и началото на 2018 г. и тъй като както вече споменахме повечето ICO бяха базирани на Етериум блокчейн, търсенето и цената на ETH нарасна неимоверно. На 13 януари 2018 цената достигна своят пик и един ETH струваше около $1,432 в зависимост на коя борса се търгува.

Ерата на ICO приключи с гръм и трясък, след като регулаторните органи на редица държави отсъдиха, че подобен тип предлагания трябва да се разглеждат като първични публични предлагания, и чесветът на криптовалутите има нужда от повече регулации. Имаше и много проекти, които не успяха да постигнат заложените си цели и така и не възвърнаха средствата на инвестиралите в тях.

Две важни събития за  бъдещата цена на Етериум

Да се върнем към 2021 г. Има две основни събития, които могат да изстрелят както мрежата на Етериум, така и цената му до нови висоти. Първото събитие е въвеждането на дългоочакваният нов алгоритъм за консенсус, наречен доказателство за залог (Proof-of-Stake). В настоящият момент блокчейнът на Етериум работи със старият си алгоритъм, така нареченият “доказателство за работа” (Proof of Work). Новият алгоритъм е част от още по-големия ъпдейт, наречен ETH 2.0, който ще позволи на Етериум да надскочи себе си както по ефективност, така и по популярност.

За да се запази децентрализираната блокчейн мрежа на Етериум, контролът трябва да е разпределен върху множество потребители, наричани възли (nodes). Всеки потребител с поне 32 етери може да стане валидатор на транзакции в новата ETH 2.0 блокчейн верига. Фактът, че решенията за валидиране на транзакция вече ще преминават през възли, които са вложили средства, ще доведе до по-голяма децентрализация на цялата система на Етериум.

За момента все още се събират необходимите за старт на първата част от системата 500,000 ETH, който е насрочен за декември 2020. Някои експерти обаче, както и съоснователят на Етериум Виталик Бутерин изразиха мнение, че процесът може да отнеме до 2 години преди светът да има напълно функционална и работеща ETH 2.0 мрежа.

Друго много важно развитие в последно време е растежът на така наречените платформи и приложения за децентрализирани финанси – DeFi, болшинството от които отново са базирани на Етериум. Проектите предлагащи DeFi услуги са разновидни, но основно са такива, които прелагат пазарна ликвидност или предоставят заеми в блокчейн мрежата на Етериум, където за трансфер на средставата се изисква само "умен” договор.

Схемата е проста - да предположим, че имате 100 етера, които можете да предложите под наем на пазара на такъв вид услуи. Условията за заемане на 100-те етера са описани в умния договор и кредитополучателят обезпечава тези взимания с друг вид криптовалута. Не е необходимо нищо повече. В замяна протоколите за заемане предлагат високи лихвени проценти като награда за токените, които са в системата, както и допълнителни бонуси. Разбира се, както при всички финансови операции и при тези същестуват определени рискове, които ще опишем детайлно в друга статия.

Експертите очакват децентрализираните финанси (DeFi) да прераснат в самостоятелна индустрия, която да се развива успоредно с развитието на блокчейн и крипто индустрията. Един от пионерите в DeFi сферата, MakerDAO например, използва ETH за обезпечаване на заемите. Ако DeFi секторът продължи да расте, експертите предричат, че и цената на ETH също ще расте.

Цената на Етериум през 2021? Накъде?

Масовото мнение на анализаторите и трейдърите е, че Етериум и цената за етер ще растат, особено с разрастването на инфраструктурата и потреблението на криптовалутите като цяло.

Едно от предположенията е, че Етериум няма да направи кой знае какъв напредък спрямо цената, на която завърши 2020-а година, но други експерти заявяват, че цената на Етериум към декември 2021 може да достигне $2,800. Естествено, такъв резултат не може да мине без сътресения, като е възможно цената на Етериум да претърпи корекции и отново да стигне нива от $200-300, ако целия крипто пазар се срине. Други експерти дават прогнози за по-скромни покачвания на цената на Етериум, но общото мнение е, че цената на втората по сила криптовалута в света след Биткойн ще продъллжи да се покачва.

Ние от  BoneX предлагаме бърз и достъпен начин да закупите Етериум, и по този начин да се присъедините към голямото и нарастващо семейство на инвеститорите в криптовалути. Услугите ни са съобразени с най-високите стандарти за сигурност и осигуряват най-добрите валутни курсове чрез софтуер, гарантиращ най-изгодните цени на крипто пазара в България.

Тази статия не служи като съвет за закупуване, а само отразява нашата визия за бъдещето на пазара.