Нов Блокчейн закон тласка Швейцария много пред ЕС

Нов Блокчейн закон тласка Швейцария много пред ЕС

Днес повече от 4000 души работят в бързоразвиващия се блокчейн сектор.

Швейцария ще бъде сред първите страни в света, които ще въведат ново, модерно законодателство, приложимо за технологията на блокчейн и разпределителната счетоводна технология (DLT) през 2021 г. Съществуващите правила ще бъдат адаптирани спрямо последните развития в сферата на крипто активите. Тези изменения не само увеличават правната сигурност на инвеститорите, но също така премахват бариерите за DLT-базирани приложения и намаляват риска от злоупотреба. Това трябва да привлече още повече предприемачи и инвеститори в швейцарския крипто сектор.

Швейцария вече е един от водещите световни центрове в областта на блокчейн и DLT, с близо 850 компании, активни в блокчейн и крипто, според Швейцарската блокчейн федерация. Силни клъстери за крипто технология са се появили в Цуг, Цюрих и в по-малка степен в Женева и Тичино, с крипто общности, стартиращи предприятия, лаборатории, инкубатори. Днес в този бързо развиващ се сектор работят над 4000 души.

Атрактивната бизнес локация доведе до създаването на швейцарска крипто долина

Зад швейцарския крипто бум стоят много причини. „Духът на блокчейн технологията е добре съгласуван с ценностите на Швейцария за децентрализация и овластяване на гражданите“, казва Лузиус Майсер, съосновател на Биткойн асоциацията в Швейцария. Има и други по-осезаеми причини за бързия растеж на сектора. Те включват лесен достъп до таланти и инфраструктура от световна класа, конкурентен финансов център, липса на данъци върху капиталовите печалби върху частните инвестиции и благоприятна бизнес среда. „Blockchain се вписва добре в традицията на Швейцария за стабилен финансов сектор и висока свобода за иновации“, отбелязва Майсер. Правната система в Швейцария, също е ключов фактор за иновации. Новото швейцарско законодателство за блокчейн е идеален пример.

Предстоящият закон ще направи Швейцария още по-привлекателна

Този нов закон за блокчейн не само създава експлицитни правни основи за издаване на токени, базирани на блокчейн акции или облигации, но също така засилва правата за собственост на притежателите на крипто - дори когато активите се държат чрез попечител като Bitcoin Suisse и Bank Cler, подразделение на държавната Basler Kantonalbank. Той позволява на борсите за токени да кандидатстват за официален лиценз при регулатора на финансовия пазар в страната FINMA. „С тази нова правна база Швейцария ще разполага с регулаторна рамка за блокчейн, която е сред най-прогресивните в света. По този начин държавата отстоява водещата си позиция не само по отношение на своите иновативни блокчейн компании, но и по отношение на законодателството си“, подчертава Томас Юци, професор по право на финансовите пазари в университета в Берн. „Законът също така служи много добре на инвеститорите, като им предлага в пъти по-добра защита“, добавя Майсер.

Новият блокчейн закон тласка Швейцария много пред ЕС

„Швейцарската регулация е много по-напред от повечето други страни. В ЕС например планът за въвеждане на лиценз за обмен на токени, подобен на швейцарския, в момента е в процес на обсъждане“, обяснява Майсер. Проектът на ЕС макар да е факт, е дълъг и прекалено подробен. „Една от основните му слабости е, че липсва правна сигурност, тъй като пилотният режим е ограничен до пет години и борсите няма да знаят дали ще им бъде разрешено да работят след 2026 г. Освен това само активи с пазарна капитализация под 200 милиона могат да търгуват на тези борси, което прави лиценза много по-малко привлекателен от швейцарския.“, подчертава Майсер.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.