Какво представляват криптовалутите?

Какво представляват криптовалутите?

Светът на модерните финанси през последните години еволюира драстично, а едно от най-големите нововъведения е “раждането” на криптовалутите.

Криптовалутите са вид дигитални пари, създадени посредством програмен код. Те функционират автономно, извън традиционните банкови и държавни монетарни системи.

Криптовалутите използват криптография за осигуряване на правилното протичане на транзакциите и недопускане на създаването на фалшиви единици от дадена криптовалута. Биткойн, първата и най-добре познатата криптовалута, направи първите си стъпки на пазара на криптовалути през януари 2009 г. Днес са налични над 8000 криптовалути, генериращи над 34 000 валутни двойки, а цената на един биткойн, например, надхвърли предишния си връх и достигна 23 700 долара.

Криптовалутите се различават значително от традиционните валути. Въпреки това, крипто ентусиастите все още могат да купуват и продават криптовалути като всеки друг актив. Още повече, повечето крипто потребители могат да търгуват и върху движението на цените на различни криптовалути чрез договори за разлика (CFD), което доближава криптовалутите до света на традиционните финансови инструменти.

Криптовалутите попадат под общ знаменател с цифровите валути, алтернативните валути и виртуалните валути, но се различават по редица признаци. Първоначално криптовалутите бяха проектирани да осигурят алтернативен метод на плащане за онлайн транзакции. Въпреки редицата положителни качества, обаче, криптовалутите все още не са широко приети от бизнеса и потребителите. В момента те са все още твърде волатилни, за да изместят другите методи на плащане, но все повече и повече търговци и фирми започват да ги предлагат на своите клиенти като опция за разплащане.

Като децентрализирана валута, криптовалутите са разработени, за да бъдат освободени от държавни монетарни политики или влияние на банките и правителствата. В криптовалутната икономика дейността на транзакциите се наблюдава от равнопоставен интернет протокол. Отделните монети, които съставляват дадена криптовалута, са криптирани низове от данни.

Биткойн често е определян като първата децентрализирана криптовалута. Както всички криптовалути, Биткойн се контролира чрез база данни от транзакции, наречена блокчейн. Базата данни функционира като децентрализирана публична книга.

Основна характеристика на повечето криптовалути е, че те са лимитирано количество и много от тях, като Биткойн например, са проектирани да намаляват бавно добива на нови монети до момента, в който валутата не достигне максималното си предлагане. Следователно, само ограничен брой монети от дадената валута ще бъдат в обращение. Например, максималният  брой на биткойните е предопределен да не надвиши 21 милиона. Това се наблюдава и при традиционни инвестиционни стоки като злато и други благородни метали. Криптовалутите като Ethereum, от друга страна, работят малко по-различно. Емисията е ограничена на 18 милиона монети годишно, което се равнява на 25% от първоначалното количество (72 милиона) при старта на криптовалутата през 2015 г.

Ограничаването на броя на биткойните осигурява „недостиг“, което от своя страна му придава стойност и влияе на цената му, а и на цената на целия сектор. Някои експерти твърдят, че създателят на Биткойн Сатоши Накамото всъщност е моделирал криптовалутата по подобие на търсенето и предлагането на благородните метали. В резултат на това добивът, или “копаенето” на криптовалути ще става все по-трудно с времето, тъй като възнаграждението за добив се намалява наполовина на всеки четири години. Очаква се последният биткойн да бъде създаден около 2140-а година.

Основни характеристики на криптовалутите

Има редица ключови принципи, които регулират използването, обмена, купуването, продаването и транзакциите чрез криптовалути.

Първо, за да съществува търговия с криптовалути, те трябва да се съдържат в някакъв вид портфейл (наричан още адрес) за криптовалути. При купуване на дадена криптовалута, тя се прехвърля от един портфейл (адрес) в друг, посредством криптирана транзакция, която се записва в децентрализирания блокчейн.

Портфейлите основно се разделят на два вида - хардуерни и софтуерни. Хардуерните портфейли представляват устройства с флаш памет, които пазят личните ключове в паметта си и не позволяват данните от паметта да бъдат изтеглени като обикновен текст. Те са защитени и от вируси, които целят да откраднат информацията за личните ключове на потребителя. Хардуерните портфейли обаче, имат един сериозен недостатък и той е, че изискват свързаност към компютър и не могат да се контролират от мобилни устройства.

Софтуерните портфейли, от друга страна, дават на потребителите изключителна гъвкавост при използването им, тъй като най-често са свързани с мобилните устройства. Софтуерните устройства също така дават възможност за безпроблемна свързаност с най-различни борси за криптовалути посредством API ключове.

Други характеристики на криптовалутите, както споменахме по-горе, са че са децентрализирани, и че използват криптографски алгоритми за да функционират. Тези алгоритми осъществяват самото криптиране и декриптиране на адресите и също така контролират каква е трудността на съответната блок верига (блокчейн).

Търговия на криптовалути посредством борса за криптовалути

Купуването и продаването на криптовалутите се осъществява посредством борси за криптовалути. BoneX е най-голямата българска борса за криптовалути, при която обмяната, инвестирането и търговията с криптовалути става лесно и прозрачно.

BoneX дава възможност на потребителите да следят текущите цени на любимите си криптовалути, както и да се възползват от непрестанно развиващия се свят на криптовалутите. Чрез онлайн платформата потребителите могат да закупят или продадат редица криптовалути като Биткойн (Bitcoin), Етериум (Ethereum), Биткойн Кеш (Bitcoin Cash) и Рипъл (Ripple).

BoneX има редица предимства пред останалите платформи за обмяна и търговия с криптовалути. За целта, борсата е снабдена със специален софтуер, който гарантира най-добрите валутни курсове и такси при закупуване и продаване на криптовалути.

Създаването на акаунт в BoneX става лесно и бързо, и отнема не повече от няколко минути. Интерфейсът е лесен за употреба и е подходящ за работа както за начинаещи, така и за опитни търговци. Транзакциите са напълно сигурни, като борсата е подсигурила SSL и Cloudflare криптиране, a базата данни и кодът на платформата са допълнително защитени.

В заключение, светът на криптовалутите, тяхното съхранение, купуване, продаване и търговия, непрестанно еволюира, което носи със себе си редица нововъведения. Едни от най-очакваните подобрения през 2021 е преминаването на Етериум към версия 2.0, което ще подобри в пъти скоростта на транзакциите. Биткойн също може да донесе изненади през 2021, тъй като големи компании за международни плащания като Square и PayPal обявиха че започват да предлагат търговия с Биткойн, което се отрази положително на цените на криптовалутите през последните месеци от 2020 г.

Секторът на децентрализираните финанси (DeFI), също може да се окаже повратна точка при търгуването с криптовалути, тъй като интересът на крипто общността към тези борси се увеличава с всеки изминал ден, а общата сума на инвестираните средства в тези борси е над 16 милиарда долара.

Тази статия не служи като съвет за закупуване, а само отразява нашата визия за бъдещето на пазара.