Какво е биткойн?

Какво е биткойн?

Биткойнът (Bitcoin) е криптовалута, създадена през 2009 г. от анонимен създател, известен с псевдонима Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto). Концепцията за криптовалута е описана за пръв път през 1998 г. от Уей Дай (Wei Dai). Идеята е да се създаде нова форма на парични средства, която да се контролира чрез криптография, вместо чрез централна или друг тип банка. Но какво е Биткойн и как работи всичко?

Какво е Биткойн?

Биткойнът, често описван като криптовалута, виртуална валута или цифрова валута, е вид разплащателна система, която е напълно виртуална и е с отворен код. Биткойн служи като онлайн версия на парите в брой, въпреки, че не отговоря напълно на дефиницията за парично средство. Можете да го използвате, за да купувате продукти и услуги, но все още има много магазини, които не приемат Биткойн, а някои страни дори са го забранили изцяло, въпреки обществения натиск. Физическите биткойни, които виждате на снимки, обаче, са новост. Те биха били безполезни без персоналните ключове, отпечатани вътре в тях, което ги прави интересна форма на хардуерен портфейл.

За дванадесетте си години служба, Биткойн доказа, че е много повече от „спекулативна валута“ - хората използват Биткойн за резервиране на хотели, плащане на популярни онлайн услуги, пазаруване на стоки, и много други. Но голяма част от настоящата слава с която е свързан Биткойна се дължи на крипто възходът от 2017 година. В края на 2017-а цената за един Биткойн скочи главоломно и прехвърли $20,000, след което през следващата година се сгромоляса и цената претърпя сериозни корекции достигайки до най-ниското си ниво за последните години от $3,199 през декември 2018-а.

Защо Биткойн?

Биткойните могат да се използват за закупуване на стоки анонимно. Освен това международните плащания са лесни и евтини, тъй като биткойните не са обвързани с никоя държава и не подлежат на регулация от банковия сектор. Малкият бизнес и новите предприемачи са особено големи привърженици на новия вид разплащане, защото няма такси за кредитни карти, за обслужване на сметки и трансферите се случват почти моментално. Други хора просто купуват биткойни с инвестиционна цел, надявайки се, че те ще поскъпнат напред във времето.

Как работи Биткойн?

Всеки Биткойн е основно компютърен файл, който се съхранява в онлайн приложение наречено „цифров портфейл“ на смартфон или компютър. Портфейлите могат да бъдат и хардуерни, като при тях файловете се съхраняват на защитен флаш драйв. Хората могат да изпращат биткойни (или малки части от тях) до всеки цифров портфейл, стига да има неговият адрес. Всяка отделна трансакция се записва в публичен списък, наречен блокчейн или „блок-верига“ на български. Това прави възможно проследяването и документирането на движението на биткойните. Технически е възможно един човек /адрес/ да получи власт над цялата блокчейн мрежа в така наречената 51% атака, но при сегашното развитие на лидера при криптовалутите и разпределението на съществуващите биткойни в обращение, има почти нулев шанс за такъв развой на събитията.

Как хората се сдобиват биткойни?

Има три основни начина, по които хората се сдобиват с биткойни:

  • Можете да закупите биткойни като използвате „реални“ пари или друга криптовалута. Това се случва на така наречените “биткойн борси“, които позволяват на хората да купуват или продават биткойни, използвайки различни валути. На тези платформи сделките с Биткойн се извършват без да бъдат използвани услугите на брокери, инвестиционни посредници или банки.
  • Можете да продавате услуги или стоки и да позволите на клиентите да ви плащат с биткойни.
  • Третата опция е, че биткойните могат да бъдат създадени с помощта на компютърен хардуер - тяхното така наречено “копаене”.

Как се създават нови биткойни?

Копаене на Биткойн

Тъй като алгоритъма на потвърждаване на транзакциите при Биткойн изисква решаването на сложни математически уравнения, Биткойн използва споделената мощ на всички в системата за тяхното решаване. "Копачите” изграждат специални компютърни системи за генериране на биткойни. За да може системата за валидиране на транзакциите при Биткойн да работи, валидаторите трябва да извършват своите компютърни процеси при свързаност с блокчейна на криптовалутата. Копачите наречени ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) са направени да изчисляват невероятно трудни уравнения, а като награда за това, че Биткойн използва тяхната система, мрежата възнаграждава собствениците на тези машини с Биткойн.

Множеството хора и компании създават мощни компютърни мрежи, само и само за да се опитат да добият повече биткойни, но уравненията стават все по-трудни и по-трудни, тъй като идеята на Сатоши Накамото е броят на биткойни да е лимитиран и генерирането им да спада през годините. В цялата история на Биткойн, не повече от 21 милиона монети ще бъдат генерирани от копачите. Това, обаче, ще отнеме много време и процесът се очаква да завърши около 2140 г. В крайна сметка, ако цената на Биткойн е ниска, може да похарчите повече пари за електричество и компоненти за "копачката", отколкото би струвал биткойнът.

Защо биткойните са ценни?

Биткойните са ценни поради ред причини. Има много неща, различни от парите в обращение, които ние, хората, считаме за ценни, например злато и диаманти. Ацтеките, например, използвали какаовите зърна като пари. Биткойните са ценни, защото са лимитирано количество и хората са готови да ги обменят за реални стоки и услуги и дори пари. Това се показва и от движението на цената на лидера при криптовалутите. Ако през 2015-а цената за един Биткойн е била около 250 долара, днес същото количество Биткойн би струвало $19,400. За пет години цената на Биткойн се е покачила около 80 пъти!

Защо хората искат биткойни?

Някои хора харесват факта, че Биткойн не се контролира от правителствата или банките. Хората също могат да харчат своите биткойни почти анонимно и с ниски такси. Въпреки че всички трансакции се записват, никой няма да знае кой „номер на акаунт“ е Вашият, освен ако не сте му казали. Анонимността и невъзможността на банките да контролират потока на средства бе сред основните причини за възникването на куп анонимно-ориентирани валути като Monero, например. При Монеро елементът на анонимност е много по-висок, но това е тема, с която ще ви запознаем в друг пост.

Сигурен ли е Биткойн?

Всяка трансакция се записва публично, така че е много трудно да копирате биткойни, да "фалшифицирате” Биткойн или да похарчите нещо, което не притежавате. Възможно е, обаче, да загубите биткойн портфейла си или да изтриете своите биткойни и да ги загубите завинаги. Също така съществува риск при съхранението им в онлайн портфейли, тъй като онлайн борсите и услугите за съхранение на криптовалути са под прицела на хакерите.

Въпреки това, един от най предпочитаните начини за сдобиване с Биткойн си остава купуването на “дигиталното злато” от квалифицирани онлайн борси. Много платформи, наречени „биткойн борси“, позволяват на хората да купуват или продават биткойни, използвайки различни валути. Борсите представляват виртуално място, в което да съхранявате или търгувате криптовалути, по подобие на борсите на Wall Street. Разликата, обаче, е, че волатилността на пазара на криптовалутите все още е голяма, което дава предпоставка за спекулативна търговия, но и за големи печалби.

Ние от BoneX сме една от водещите борси на българският пазар и предлагаме най-високите стандарти за сигурност като междувременно се стараем да осигуряваме най-изгодните цени и такси за нашите клиенти.

Биткойн след 5 години?

Много анализатори прогнозират експоненциален ръст на Биткойн през следващите пет години. Някои прогнози гласят, че цената на Биткойн ще прехвърли предишния си връх от $20,000 още преди края на тази година. Някои анализатори като Том Фидзпатрик от Ситибанк са много по-оптимистични в прогнозите си, предвиждайки цени от $318,000 за един Биткойн през декември 2021 и $1 милион през 2025-а. Други експерти са по-консвервативни и прогнозират цени между $240,000 и $400,000 до края на 2025-а година.

Тази статия не служи като съвет за закупуване, а само отразява нашата визия за бъдещето на пазара.