Всичко което трябва да знаем за Рипъл

Всичко което трябва да знаем за Рипъл

Третата по пазарна капитализация криптовалута в света, Рипъл (Ripple) е сред малкото криптовалути, които излизат извън общоприетия модел на дигитална форма на пари. Създадена от базираната в Сан Франциско компания Ripple Labs Inc. през 2012, Рипъл е повече от криптовалута - тя служи и за международна система за финансови трансакции, наподобяваща системата SWIFT.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че Рипъл е едновременно платформа и валута. Платформата е протокол с отворен код, който е проектиран да позволява бързи и евтини международни трансакции по целия свят. Протоколът има собствена валута с маркер XRP, но също така позволява на всяка компания да го интегрира, за да създаде своя собствена система за разплащания чрез RippleNet.

Какво е RippleNet?

RippleNet е мрежа от различни финансови институции, като банки, компании за парични услуги, и други, които използват решенията разработени от Рипъл, за да осигурят превод на средства в реално време. Към този момент в мрежата са включени над 300 доставчици на платежни услуги и банкови институции, като например MoneyGram, Bank of America, Banco Santander и много други.

Какво е XRP?

XRP е криптовалутата, чрез която се осъществява прехвърлянето на стойност през RippleNet. Основната цел на XRP е да бъде посредник за различните валути - независимо дали са криптовалути или традиционни валути. Това се постига чрез валутни двойки в които XRP участва, като например XRP/EUR (Рипъл/Евро), XRP/USD (Рипъл/Американски Долар), XRP/BTC (Рипъл/Биткойн) и по този начин се обменя срещу различните видове валути.

Платформата позволява да се извършват плащания във всяка валута, като минималната вътрешна комисионна за трансакция е $ 0,00001. След дадена трансакция сумата от $0,00001 ‘изчезва’ от платформата и не може да бъде попълнена.

Другият огромният плюс на Рипъл пред останалите системи за разплащане е, че системата може да прави трансакции от милиони долари за броени секунди - операция, за която на традиционния банков свят би му отнело няколко дни.

Как работи Рипъл?

Рипъл (XRP), както повечето криптовалути, разчита на споделена база данни, която съхранява информацията за всички Рипъл акаунти и трансакциите между тях. Мрежа от валидатори приема и обработва всяка транзакция, сравнявайки своите записи с тези на другите звена от веригата за да може трансакциите да се валидират.

Самото валидиране на трансакциите, за разлика от това на Биткойн, се случва чрез специален консенсусен механизъм. Блокчейнът на Рипъл използва анкети, чрез които да валидира трансакциите, вместо да използва компютърни ресурси за разрешаване на сложни математически казуси, както е при Биткойн. Именно за това, скоростта на трансакциите при Рипъл превъзхожда лидерите в света на криптовалутите и е предпочитан метод за сетълмънт при редица банкови институции и услуги за разплащания.

За какво се използва Рипъл?

Една от основните функции на Рипъл  е обмен на валута с ниска комисионна. Има много валути, които не могат да бъдат преобразувани директно една в друга, така че банките трябва да използват щатския долар като посредник. Такова посредничество създава двойна комисионна: конвертиране на валута „A“ в USD и USD във валута „B“. Рипъл също е посредник, но много по-евтин в сравнение с USD, тъй като цената за трансакция винаги ще бъде $0,00001.

Рипъл се използва и за бързи международни трансакции, като средното време за осъществяване на такава е 4 секунди. Сравнете го с час или повече за биткойн и няколко дни за обикновените банкови системи.

Ръпъл дава възможност и за създаване на екосистеми за плащанията. Потребителят може да издава собствена валута, за да осигури бързи и евтини трансакции.

Предимства и недостатъци на Рипъл

- Трансакциите при Рипъл не зависят от много участници за подсигуряване и поддържане на мрежата и базата данни, както е при Биткойн (Bitcoin). В резултат на това трансакциите са много по-бързи.

- Рипъл има възможността да бъде заменен срещу всяка валута с единна минимална комисионна от $0,00001.

- За разлика от Биткойн, Рипъл стартира като официална организация, тъй като основният му фокус е да се използва от банки и корпорации. Това може да се счита за недостатък, тъй като валутата и компанията не са децентрализирани колкото Биткойн и често стават обект на множество проверки от регулатори и други държавни органи.

Цената на Рипъл през 2020

През по-голямата част на 2020 цената на криптовалутата XRP остана сравнително спокойна, дори и през месец март, когато целият икономически свят пострада от COVID-19. До началото на ноември, цената за XRP варираше между $0.15 и $0.24, като след това отбеляза голям скок и стигна до нива от $0.766 в края на ноември. Въпреки това, Рипъл е далеч от най-доброто си ценово постижение от $3.84, отбелязано на 4 януари 2018. В момента на публикуване на поста цената за един Рипъл (XRP) варира между $0.52 и $0.45.

Рипъл цена 2021

Цената на третата по големина криптовалута се определя от много фактори, но най-големият от тях е активното участие на Рипъл в партньорства. Анализаторите очакват Рипъл да продължи своята серия от партньорства и да привлече все повече и повече бизнеси и институционални инвеститори в RippleNet.

Въпреки огромните усилия на Рипъл да сключат работещи партньорства, едни от най-големите финансови и технологични играчи на планетата, като JPMorgan и IBM се готвят да пуснат свои криптовалути, което би довело до огромна конкуренция в междубанковите и международните разплащания. Още повече, Facebook – един от гигантите в света на технологиите и социалните мрежи, е също почти готов със своята криптовалута – Libra. Тя ще позволи на всеки с акаунт във Facebook, Instagram или Whatsapp да изпраща и получава средства без нуждата от банки или финансови посредници. Всички тези фактори със сигурност ще окажат своето влияние, както на компанията  Рипъл, така и на тяхната валута XRP.

Тази статия не служи като съвет за закупуване, а само отразява нашата визия за бъдещето на пазара.