Президентът на Ел Салвадор за въвеждането на биткойн: “Това решение сега е взето в полза на хората"

Президентът на Ел Салвадор за въвеждането на биткойн: “Това решение сега е взето в полза на хората"

„Това е упражняване на нашето суверенно право да предприемаме законни действия, както приехме щатския долар през 2001 г. ... единствената разлика вероятно са причините, поради които правим това; през 2001 г. Беше направено в полза на банките, а това решение сега е взето в полза на хората."

Преди 20 години Ел Салвадор се превърна в доларизирана нация, осигурявайки икономическа стабилност в страната и подобрявайки потенциала й за инвестиции. Това обаче костваше паричната политика на страната, която отстъпиха на Федералната банка на САЩ.

Две десетилетия по-късно, след COVID-19, глобалната икономическа перспектива се променя значително. В резултат на това са предприети крайни мерки за борба с икономическото въздействие на пандемията и прекомерното печатане на пари до невиждани досега нива.

Преди две години Найиб Букеле спечели президентските избори в Ел Салвадор, ставайки първият президент след Гражданската война, който не представлява нито една от двете големи партии.

Като основател на политическата партия Nuevas Ideas, президентът Букеле оправдава репутацията си, когато на 8 юни 2021 г. обявява закона за биткойн, което прави Ел Салвадор първата държава, която приема биткойн като законно платежно средство. Решението беше посрещнато както с вълнение, така и с известен скептицизъм.

Може ли този смел ход да бъде катализатор за просперитет в Ел Салвадор? И дали други държави ще последват примера им, като потенциално ще помогнат на милиарди?

В първото интервю след приемането на закона за биткойн, президентът на Ел Салвадор - Наиб Букеле обсъжда биткойн като законно платежно средство и какви са рисковете от приемането на закона.

По време на едночасовото интервю се обсъждат и теми като: "Натискът да бъдеш президент"; "Президентските мандати";  "Може ли законът за Биткойн да бъде спрян?"; "Какво е виждането на Букеле за биткойните" и много други.