Кохортите инвеститори в биткойн вече имат близка разходна база, какво казва това за пазара? 07.12.22

Кохортите инвеститори в биткойн вече имат близка разходна база, какво казва това за пазара? 07.12.22

Данните показват, че различните кохорти от инвеститори в биткойн вече имат своята разходна база, събрана в тесен диапазон. Ето какво може да ни каже това за текущия пазар.

Всички групи инвеститори в биткойн имат разходна база между $18,7k и $22,9k

Според последния седмичен доклад от Glassnode, разходната база на по-широкия BTC пазар в момента е около $20,2k.

Тук „базата на разходите“ се отнася до цената, на която средният инвеститор на пазара на биткойни е придобил своите монети.

Целият пазар може да бъде разделен на две основни кохорти инвеститори, „краткосрочни притежатели“ (STH) и „дългосрочни притежатели“ (LTH).

Групата STH включва всички инвеститори, които са придобили своите монети през последните 155 дни. LTH, от друга страна, са съставени от притежатели, които държат своите монети от преди повече от 155 дни.

Статистически, групата LTH е кохортата, която е най-малко вероятно да продаде своите монети в който и да е момент, тъй като колкото по-дълго инвеститорите държат своите монети, толкова по-малка е вероятността да прекъснат латентността си.

Разходната база на всяка от тези две групи е цената, на която средният инвеститор, принадлежащ към споменатата кохорта, е купил техните монети.

Сега, ето диаграма, която показва тенденцията в разходната база както на LTH, така и на STH, както и тази на по-широкия пазар на биткойни:

                           Изглежда, че цената е била отхвърлена от базата на разходите на STH не много отдавна

Както можете да видите на горната графика, разходната база на биткойн STH е намаляла, тъй като мечият пазар продължава, нещо, което има смисъл, тъй като тази кохорта включва само инвеститори, които са купили наскоро. Естествено, „последните“ цени по време на мечката бяха все по-ниски.

Разходната база на LTH леко се повиши, тъй като инвеститорите, които са купували по време на по-високите цени, сега са част от тази група. В момента този показател има стойност от $22,9k.

Това не е твърде далеч от разходната база от $18,7k на STH и $20,2k разходна база на по-широкия пазар. Това означава, че различните групи инвеститори на текущия пазар са придобили своите монети на сходни цени.

Изводът от това е, че възприеманият риск и възможност сред всички притежатели, независимо дали са краткосрочни или дългосрочни, са еднакви. „Като такъв, по-вероятно е съвкупният пазар да започне да се държи по-сплотен начин в отговор на нестабилността“, отбелязва докладът.

Цена на BTC

Към момента на писане цената на биткойн се движи около $17 000, което е ръст от 3% през последната седмица.

                                                BTC продължава да се задържа около марката от $17k 

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.