Китай удари тесла на крипто!

Китай удари тесла на крипто!

В поредното си изявление относно своята антикрипто позиция, PBoC - Китайската народна банка, излезе с изявление, в което става ясно, че след среща с местни банки и други финансови институции е обнародвано, че всички канали за финансиране на крипто извън борсите трябва да бъдат закрити .

Неотдавнашната среща на банките и доставчиците на мобилни услуги, свикана от PBoC, трябваше да разгледа спекулативните търговски дейности около криптовалутите. Сред присъстващите на срещата банки бяха: Китайската индустриална и търговска банка (ICBC), Китайската земеделска банка (ABC), Китайската строителна банка (CBC), Китайската пощенска спестовна банка, Индустриалната банка и приложение за мобилни плащания AliPay.

PBoC заяви, че спекулативната търговия с крипто активи е пагубна за равновесието на китайската финансова система. Смята се, че това води до изтичане на капитал през границата, както и до риск от пране на пари. Според изявлението на PBoC:

„Всички банки и платежни институции трябва стриктно да прилагат„Известие за предотвратяване на рисковете от биткойн “и„ анонси за предотвратяване на рисковете от финансирането на токени “и други регулаторни изисквания,“

 По време на изявлението става ясно и пълната забрана за крипто търговия:

„Трябва да анализират характеристиките на капиталовите транзакции на операции за виртуални валути, да се увеличи техническия принос, да се подобри моделът за наблюдение на транзакциите и да се гарантира, че се подобряват възможностите за наблюдение и идентификация; подобряване на вътрешните работни механизми, изясняне на разделението на труда, компактни отговорности и осигуряване и прилагането на съответните мерки за наблюдение и обработка."

Не дълго след новината на PBoC, няколко от финансовите институции публикуваха свои собствени изявления. като заявиха, че всички клиенти, обвързани с криптовалути, ще бъдат ограничени и ще бъдат докладвани на властите.

Тъй като PBoC първоначално бяха забранили ICO и фиатните канали на рампата през 2017 г., китайските инвеститори, които искаха да купят крипто, заобиколиха забраната, като използваха извънборсови търговци.

Друг голям антикрипто ход от страна на китайските власти доведе до това регионалното правителство да издава заповеди за спиране на електричеството за съоръжения за добив на биткойни в техните райони. Общата скорост на хеширане на биткойн мрежата е спаднала с 30% в резултат на тези ходове, а някои китайски миньори се стремят да се преместят в чужбина.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.