Етериум: Надграждането на Шанхай ще бъде голямо за цената 03.11.22

Етериум: Надграждането на Шанхай ще бъде голямо за цената 03.11.22

Със „Сливането“ и съпътстващата промяна в доказателството за дял, блокчейнът Етериум получи може би най-важната и най-голяма надстройка за всички времена на 15 септември. С „Shanghai“ обаче следващата надстройка вече е точно зад ъгъла.

След едномесечна пауза разработчиците на Етериум се срещнаха миналия петък за своята 148-та среща на всички основни разработчици (ACD). Председателствани от Тим ​​Бейко от Етериум Фондация, разработчиците обсъдиха плановете за Шанхай.

Заедно те постигнаха консенсус, че Шанхай трябва да включва като минимум оттеглянето на заложен ETH (EIP 4895) и три други незначителни мрежови оптимизации (EIP 3651, 3855 и 3860). В допълнение, основните разработчици постигнаха споразумение за по-нататъшен преглед на промените в кода на EIP 4844 и Етериум Виртуал Машин Обджек Формат (EOF) за евентуално включване в надстройката в Шанхай.

Друга много обсъждана актуализация, която някои разработчици искат да включат в Шанхай, е това, което е известно като proto-danksharding, EIP 4844. Proto-danksharding е предварителна версия на шардинг, която въвежда нов тип транзакции в Етериум. Може да се използва за сетълмент на партиди транзакции от сборни пакети на ниво 2 по икономически ефективен начин.

Въпреки това, представители на Besu и Nethermind изразиха загриженост относно готовността за внедряване, заявявайки, че сложността и обхватът на промяната на кода все още не са добре дефинирани.

Какво влияние ще окаже Шанхай на Етериум върху цената?

Като се има предвид факта, че в момента са заложени около 15,51 милиона ETH, което съответства на около 12,7% от общото предлагане, надстройката в Шанхай може да окаже огромен натиск върху продажбите.

Шанхай може да даде на инвеститорите първата им възможност да разтоварят своите ETH, някои от които са заложени от две години. Дори ако половината от всички заложени ETH запазят статуса си, натискът за продажба от другата половина ще бъде огромен.

 

Два решаващи фактора за цената на Етър напоследък бяха високият дял на неликвидния ETH чрез блокиране на ETH и EIP-1559, известен също като надграждането на „ултразвуковите пари“. Надстройката внедри механизъм за изгаряне на такси на 05 август, който премахва базовите ETH такси, платени за записване на транзакции в Етериум.

Това води до намаляване на доставките на ETH, когато повече ETH се унищожи чрез изгаряне на такси, отколкото се създаде чрез издаване на ETH.

Кога Шанхай?

Основните разработчици все още не са договорили дата за надстройката. В зависимост от това как напредва proto-danksharding, извършването на хард форк само със заложени тегления на ETH и по-малките EIP може да означава, че първата част на Шанхай пристига през февруари 2023 г. По този начин втора част на Shanghai, която след това ще се фокусира изключително върху proto-danksharding, ще бъде интегрирана в основната мрежа през септември.

Обратно, групирането на всички EIP в един хард форк може да означава, че Шанхай ще се случи „някъде през юни или юли“.

Преди днешната среща на FOMC инвеститорите в ETH изглежда остават предпазливи. Цената се движи под 200-дневната пълзяща средна, но над 100-дневната пълзяща средна.

                                                       Етериум има страничен тренд преди днешното заседание на FOMC.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.