Биткойн търговия - цени и портфейли

Биткойн търговия - цени и портфейли

Биткойн търговията е дейност, която маркира своето начало още със самото създаване на криптовалутата през 2009-а година, но истинският бум в търговията с биткойни започна малко преди цената за Биткойн да достигне своите най-високи нива в края на 2017-а.

Търговията с биткойни по същество не се различава от търговията с ценни книжа (акции, облигации), но големия интерес и породената от множество фактори волатилност правят Биткойн чудесен инструмент за бързо натрупване на печалба. Същевременно, купуването и продаването на Биткойн без да следим пазара и моментната цена на Биткойн, може да доведе до загуби. 

Цената на Биткойн през годините

Колко струваше Bitcoin, когато стартира през 2009 г.?

Биткойн стартира без първоначална цена, тъй като криптовалутата – нещо непознато до сега на света и финансовите пазара, не се радваше на особено голям интерес.  За пръв път Биткойн придобива парична стойност на 12 октомври 2009 г., когато Марти Малми, финландски разработчик, помага на Сатоши Накамото да доразработи блокчейна на Биткойн. Така се осъществява и първата транзакция, когато Малми успява да продаде 5050 биткойни за $5.02. Това дава на един Биткойн първоначална стойност от $0,000994.

Биткойн има стойност, защото е използваем като форма на пари. Както при всички валути, стойността му идва и от това, че хората го намират за ценен, приемат го като платежно средство и са готови да дадат определена сума фиатни пари като долари, евро или левове за него.

Винаги, когато хората се позовават на „цената“ на Биткойн, те всъщност се позовават на цената на последната сделка, извършена на определена платформа за търговия, така наречените биткойн борси като BoneX.

За разлика от щатските долари, например, няма единна глобална цена на Биткойн, която всички да следват. Цената на Биткойн в определени страни може да се различава от цената му в други, тъй като основните борси в тези страни сключват различни сделки.  Цената на Биткойн може да се различава и на различните борси, тъй като повечето от тях водят своя политика със собствени цени и такси. Например в момента на писане на статията, цената за един Биткойн на платформата на BoneX e 30,339.25 лева, а на две други борси опериращи на българският пазар, цената съответно е 30,634.82 и 30,793.15 лева. Тоест, ако ползвате BoneX, вие ще закупите един Биткойн на по-ниска цена и ще спестите съоветно 295.57 или 453.90 лева в сравнение с другите две платформи.

Цената на един Биткойн се определя от съответното търсене и предлагане на пазара. Най-общо казано, ако повече хора искат да купуват Биткойн (т.е. търсенето се повишава), тогава стойността на Биткойн също се повишава. Ако по-малко хора или компании искат да купят Биткойн (т.е. търсенето пада), тогава те няма да желаят да заплатят висока цена за покупката си. В този случай цената на Биткойн ще спадне. 

За 11-те си години откакто съществува, Биткойн винаги е привличал ентусиасти и търговци. През 2017-а обаче, топ криптовалутата привлече много поддръжници с невероятния си ценови скок, като на някои от борсите, цената прехвърли $20,000. Скоро след това Биткойн се срина под $10,000, което стартира период на доста осезаема волатилност. Същевременно, много хора започнаха да се интересуват от покупка и продажба на Биткойн, независимо дали е чрез Биткойн борса или лично търгуване. 

През последните две години Биткойн грабна интереса на големи инвеститори и инвестиционни фондове. Това накара цената му да започне отново да се покачва и в момента един Биткойн се търгува на цени между $18,300-$18,400, което е близо до рекорда от края на 2017-а година.

Цената на Биткойн през годините много често се движеше в унисон с движението на цените на основните индекси на стоковите борси в САЩ и по-точно с индекса S&P 500. Важно е да споменем обаче, че Биткойн има ограничено предлагане - само 21 милиона “монети” ще бъдат пуснати в обращение, което означава, че цената на Биткойн може да получи тласък нагоре поради ефекта на недостиг на свободни Биткойни.

Когато търсенето на Биткойн надхвърли предлагането, цената за един Биткойн закономерно би се увеличила. С оглед на сегашната трудност на валидирането на транзакции и “копаенето” на Биткойн обаче, до изчерпване на свободните Биткойни ще се стигне час през 2140-а година. 

Биткойн портфейлите - светият граал на криптовалутите

Данните за Биткойн показват още един интересен факт - по-голямата част от над 18-те милиона биткойни в обращение стои без да се движи, обикновено в Биткойн портфейли. Крипто портфейлите се превърнаха във важна част от процеса на търговия с Биткойн, особено с развитието на Биткойн борсите, повечето от които предлагат и услугата Биткойн портфейл.

Биткойн портфейлите обаче, имат един сериозен недостатък - обикновено по-старите типове портфейли разчитат на поредица от думи, наречени “контролна фраза”, чрез която да потребителите да получат достъп до биткойните си. Тази поредица често бива забравяна, а сумата биткойни в портфейла бива изгубена безвъзвратно. 

Проучвания на Cane Island Alternative Advisors показват, че почти 30% от всички биткойни в обращение са изгубени, което означава, че Биткойн остава с по-малко от 13 милиона монети в обращение. 

Купуването и продаването на Биткойн никога не би било същото без непрестанно увеличаващото се множество от устройства и услуги, служещи за Биткойн портфейли. Портфейлът се състои от три основни елемента. Първият елемент е публичен ключ, който служи за удостоверяване, че това наистина е този портфейл. Всеки Биткойн портфейл разполага и с частен ключ, който дава на собственика на ключа пълен достъп до портфейла. Третият основен елемент на един Биткойн портфейл е неговият адрес. Този адрес служи за осъществяване и проследяване на транзакциите от и към портфейла.

Хардуерните портфейли представляват флаш-базирани устройства, които държат частните ключове към портфейла. Достъпа до частните ключове се удостоверява по няколко начина, но най-известен и широкоизползван е методът на предоставяне на специален низ от думи, наречен “контролна фраза”. 

Онлайн портфейлите, от друга страна, дават на собствениците си повече гъвкавост относно складирането, закупуването и продаването на Биткойн. Повечето онлайн портфейли използват различни методи за сигурност, като например двуфакторно удостоверяване, за да повишат сигурността на средствата на потребителите си. 

Онлайн портфейлите, за разлика от хардуерните такива, имат и доста възможности за допълнителни услуги като например съхранение на друг тип криптовалути, като Етериум, Рипъл и т.н., бърза обмяна на тези криптовалути с други такива, а дори и издаването на физическа карта пластика, която може да използвате в търговската мрежа.

Комбинацията от модерен криптиращ алгоритъм, сигурност при съхранението, както и нарастващия интерес от страна на крипто ентусиасти и големи инвеститори, доведе до бетонирането на Биткойн като глобален крипто лидер. 62,7% от цялата пазарна капитализация на крипто сектора се дължи единствено на Биткойн. Топ криптовалутата има пазарна капитализация от над $340 милиарда при цена за един Биткойн от близо $18,400. 

За последната една година Биткойн се изстреля от около $5,000 през март 2020 до настоящите близки до рекордните нива,  като само през последните три месеца цената на Биткойн почти се удвои. По-голямата част от ценовото увеличение се случи през ноември 2020, като месецът започна на нива от около $13,500 и достигна $19,464 на 30-ти ноември.

Бъдещето за Биткойн изглежда розово, особено след като някои от най-влиятелните играчи в света на финансите решиха да започнат да предлагат и крипто услуги на своите клиенти. Square и PayPal например, обявиха, че вече предлагат покупко-продажба на Биткойн чрез своите платформи, а някои данни сочат, че търсенето е толкова голямо, че PayPal купува близо 100% от новодобитите биткойни.

Тази статия не служи като съвет за закупуване, а само отразява нашата визия за бъдещето на пазара.