Биткойнът се движи различно от американския фондов пазар, корелацията отслабва? 15.11.22

Биткойнът се движи различно от американския фондов пазар, корелацията отслабва? 15.11.22

Данните показват, че докато биткойнът е свързан с американския фондов пазар от известно време, двете не са се движели в тандем. 

Корелацията на биткойн с американските акции може да отслабва, тъй като BTC се движи по различен начин

Както беше посочено от анализатор в публикация на CryptoQuant, BTC се понижи през последната седмица, докато акциите отбелязаха известни печалби.

„Корелация“ между два актива (или пазара) съществува, когато и двете им цени следват една и съща обща тенденция за определен период от време.

За биткойн има силна корелация с американския фондов пазар през последните няколко години. Причината за това пазарите да станат толкова обвързани е нарастването на институционалните инвеститори в крипто.

Такива инвеститори гледат на BTC като на рисков актив и се оттеглят от монетата веднага щом има макро несигурност, надвиснала над пазара (оттук водейки цената на крипто надолу заедно с акциите).

Ето диаграма, която показва цените на Bitcoin, S&P 500 и NASDAQ през последните няколко години:

                                                 Изглежда, че активите следват подобни тенденции в последно време

Както можете да видите на горната графика, биткойнът не беше свързан с фондовия пазар през 2019 г. и началото на 2020 г., но всичко се промени, когато настъпи COVID.

След срива на черния лебед, който се случи през март 2020 г., цената на BTC започна да следва S&P 500 и NASDAQ.

Въпреки че, докато BTC показа същата обща дългосрочна тенденция, криптовалутата продължи да бъде много по-волатилна от акциите.

Корелацията продължи през мечия пазар, но последната седмица се оказа различна.

Докато фондовият пазар в САЩ отбеляза известен подем през последните 7 дни, биткойнът вместо това отбеляза рязък спад.

Тези пазари, показващи различно поведение напоследък, може да предполагат, че корелацията между тях може да намалява.

С последния спад BTC също загуби линията на подкрепа от предишния рекорд за всички времена, нещо, което никога не се е случвало в предишните цикли.

Количеството в публикацията отбелязва, че тази скорошна тенденция е знак за слабост на крипто пазара, което може да доведе до по-нататъшен низходящ тренд в близко бъдеще.

Цена на BTC

Към момента на писане цената на биткойн се движи около $16,5k, спад от 20% през последната седмица. През последния месец крипто загуби 15% от стойността си.

Графиката по-долу показва тенденцията в цената на монетата през последните пет дни.

                                          Стойността на крипто изглежда е останала под $17k през последните дни

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.