Ще станем ли свидетели на "Facebook coin"?

Ще станем ли свидетели на "Facebook coin"?

Facebook се надява да успее с високо секретния си проект за криптовалута, твърди статия на New York Times (NYT), публикувана на, 28 февруари.

 

Позовавайки се на множество анонимни източници, които са говорили при условие за анонимност, "Times" обединява предполагаемите контури на проекта, които според съобщенията има за цел да интегрират криптовалутни плащания в своите услуги за съобщения.

 

По-специално, Facebook планира да преосмисли своята инфраструктура за съобщения и да интегрира трите изцяло притежавани приложения - WhatsApp, Messenger и Instagram - под едно покритие. Както отбелязва "Times", това би осигурило бъдеща крипто монета с експозиция около 2,7 милиарда.

 

Крипто платежна система, която ще работи от една система за съобщения, отбелязва Times, е идея, която горещо се преследва от няколко световни гиганта за съобщения, като корейската Kakao, Line в Япония и разработената в Русия Telegram.

 

Според NYT, Facebook стартира своя крипто проект воден от бившия президент на PayPal Дейвид Маркъс - малко след като Telegram отчете близо $ 1,7 млрд. в две частни първоначални предлагания на монети (ICO) за предстоящата блокчейн платформа Telegram Open Network (TON).

 

Съобщава се, че Facebook използва над 50 инженери, за да развие криптовалута си. Други двама казаха за вестника, че значението за запазването на проекта под тайна е такова, че дори на съответния екип е даден офис с отделен достъп, за да се запазят в тайна детайлите от другите служители.

 

Трябва да се отбележи, че пет източника, които твърдят, че са били информирани за работата на екипа, разказват, че предстоящата монета най-вероятно ще бъде фиксирана валута, свързана със стойността на три различни национални валути, а не само една.

 

Въпросът за централизацията - и колко далеч Facebook ще позволи децентрализираните сделки с цифрови монети, остава спорен, според NYT. Освен това, "Times" цитира експерти от индустрията, които твърдят, че Facebook вероятно ще се сблъска със същите технологични ограничения и регулаторни препятствия, които са заобиколили криптовалутите като Bitcoin (BTC)

Потокът от информация за проекта е в съответствие с миналогодишните обяви за работа(блокчейн специалисти), които се появиха на страницата за кариери на Facebook.