Цената на биткойните скочи с 11%, ето ги причините 16.02.23

Цената на биткойните скочи с 11%, ето ги причините 16.02.23

Биковете на Биткойн се завръщат завинаги. Цената на BTC се е повишила с около 11% през последните 24 часа. В един момент биткойнът достигна цена от 24 789 долара и си пое глътка въздух малко преди максимума от 25 195 август на 15 август 2022 г.

Ралито вероятно е хванало някои мечки неподготвени. След като основният CPI във вторник беше с 6,4% по-висок от очакваното (6,2%), но все пак по-нисък от предходния месец на годишна база (6,5%), пазарното разочарование първоначално беше високо; въпреки това BTC видя първоначален тласък нагоре още във вторник.

След това, в сряда, бяха публикувани продажбите на дребно в САЩ за януари 2023 г. Те се покачиха с 3,0% през януари, впечатляващо възстановяване от -1,1% през декември и доста над консенсусната оценка от 2,0%.

Впоследствие биткойнът преживя изненадващо отделяне от останалата част от финансовия пазар. Докато биткойнът започна огромното си рали, S&P 500 остана до голяма степен на нивото си. Индексът на долара (DXY) дори се повиши успоредно с биткойн – събитие, което беше изключително рядко през последните месеци поради обратната корелация.

Биткойнът също се противопоставя на опасенията на финансовите пазари, че неотдавнашният индекс на потребителските цени и продажбите на дребно в САЩ ще дадат на зависимия от данни Федерален резерв повече аргументи за по-високи и по-дълги повишения на лихвите. Освен това има опасения за рецесия.

И така, какво повиши цените на биткойн?

Услугата за крипто анализи Santiment цитира скок в притежанията на биткойни от собственици със 100 до 1000 BTC. Въпреки това, докато тази кохорта от инвеститори е натрупала биткойни, акулите (1000 до 10 000 BTC) и китовете (повече от 10 000 BTC) не са предоставили никакви признаци на голямо покупателно поведение.

Поведение на притежателя на биткойн | източник:Santiment

Доставчикът на данни Lookonchain съобщава, че са открили, че няколко фонда и институции са вложили близо 1,6 милиарда долара на крипто пазара от 10 февруари. За целта Lookonchain анализира данните за USDC депозити и тегления на Circle от 10 февруари до днес.

В резултат на това се оказва, че няколко фонда и институции са изтеглили около $1,6 милиарда USDC от Circle и са депозирали само $0,2 милиарда USDC. Един мистериозен фонд е изтеглил $155 и $397 милиона USDC от Circle и ги е прехвърлил на борси от 10 февруари.

Съобщава се, че друг неизвестен фонд е изтеглил $953,6 милиона USDC от Circle и ги е прехвърлил на борси. Фонд, свързан с FalconX, също изтегли $143 милиона USDC от Circle.

Други фактори, които могат да играят роля

Крипто пазарът и биткойн може също да са били повлияни положително от новината, че Binance работи с американските регулатори, за да се уреди за минали неправомерни действия с глоба, според съобщенията, варираща от 1 до 2 милиарда долара.

Един доста неясен слух е, че руските инвеститори може да са нахлули в биткойн и крипто. Обосновката зад това е, че преди обявените нови санкции срещу двете най-големи руски банки, които преди това имаха право да използват SWIFT и играят най-голямата роля в P2P на Binance, а именно Tinkoff и Rosbank – накараха руските инвеститори да се втурнат към това, което беше почти последният им шанс да купят биткойн.

Междувременно анализ на CryptoQuant показва, че вчерашното ценово действие е резултат от агресия на фючърсния пазар. Докато търговците отваряха къси позиции, отвореният интерес се увеличаваше и цената се движеше срещу късите позиции. Това доведе до импулсна свещ нагоре.

Според данни на Coinglass, общите къси ликвидации за биткойн са били $155,3 милиона вчера.

По време на пресата цената на биткойн беше $24,612, изправена пред следващата голяма съпротива при $25,195.

Цена на биткойн, 1-дневна графика | Източник: BTCUSD на TradingView.com

Представено изображение от iStock, диаграма от TradingView.com

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.