Това четене на биткойн във веригата потвърждава, че ралито започва 23.01.23

Това четене на биткойн във веригата потвърждава, че ралито започва 23.01.23

След 216 дни съотношението пазарна стойност на биткойн към реализирана стойност (MVRV) най-накрая надхвърли 1, което направи това натрупване второто най-дълго, след като на цените на BTC бяха нужни 300 дни, за да достигнат дъното нагоре след мечия период от 2014-2015 г. Това също така сигнализира за вероятността от ново освежаващо рали на BTC след печалбите от миналата седмица.

MVRV на Биткойн пробива над 1

Пробивът съвпадна с цените на BTC, скочили до $23 300 в събота, 21 януари, положително развитие, особено за оптимистичните притежатели.

Цена на биткойн на 22 януари| източник: BTCUSDT on KuCoin Trading View

Към момента на писане на 22 януари цените са се охладили и монетата се движи около $22 700, макар и с относително ниски обеми на търговия. Все пак корекцията поставя BTC във възходяща формация след впечатляващите печалби на 20 януари, когато монетата се повиши, противопоставяйки се на гравитацията и потвърждавайки търсенето.

Съотношението MVRV се променя в зависимост от пазарните сили на Биткойн. Преобладаващото мнение е, че BTC достига дъното нагоре. Биковете може да се подготвят за нов крак, инжектирайки така необходимата волатилност и нестабилност в крипто пазарите. Липсата на потвърждаващ индикатор обаче създаде проблеми.

Техническите и фундаменталните анализатори могат да използват съотношението MVRV за време на влизане и излизане от пазара. Обикновено, когато съотношението MVRV е под 1, това означава, че цените са на дъното си.

Всяко обръщане от под-1 до над 1 с нарастваща оценка може да сигнализира за дъна на цените и евентуално за повече място за възходи през следващите дни. Този сигнал може да бъде предшественик за насочване на суинг и дългосрочните търговци да задържат дългите си позиции и да чакат повече печалби, преди да излязат, след като BTC стане надценен въз основа на показанията във веригата.

Обратно, историческите стойности разкриват, че когато MVRV е над 3,7, има реална вероятност пазарът на Биткойн да прегрее. Впоследствие може да е най-доброто време за излизане и вземане на печалби.

Промяна на настроенията към Биткойн

Съотношението към MVRV е динамично и се променя в зависимост от променливата оценка на BTC. Във всеки момент съотношението MVRV се изчислява чрез разделяне на пазарната стойност и реализираната стойност на биткойн. Пазарната стойност измерва преобладаващото настроение сред притежателите, което, както показва историята, се променя в зависимост от спот курсовете.

Междувременно реализираната стойност отчита действителните разходи на всяка монета. Изчисляването на реализираната стойност взема предвид цената на придобиване на всяка въпросна монета. Ако съотношението MVRV е под 1, ако монетите бъдат продадени, повечето притежатели ще реализират загуби.

Колкото повече се увеличава съотношението MVRV, толкова повече притежатели и търговци ще са склонни да продават, тъй като влязат повече в парите. Впоследствие съотношението е добър показател за това дали BTC е надценен или подценен в краткосрочен, средносрочен или дългосрочен план.

Потоците от IntoTheBlock показват, че средно 62% от притежателите на BTC правят пари, като 36% губят пари.

Изображение на функцията от Freepik, диаграма от TradingView

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.