Скоростта на хеширане на биткойни е почти най-висока за всички времена въпреки нарастващите трудности при копаене 20.01.23

Скоростта на хеширане на биткойни е почти най-висока за всички времена въпреки нарастващите трудности при копаене 20.01.23

Хешрейтът на биткойн се движи почти до най-високите си стойности за всички времена, според данните във веригата на 20 януари 2023 г.

Биткойн хешрейт при 274 EH/

Според потоците от BitInfoCharts биткойн мрежата в момента има скорост на хеширане от 274 EH/s, което е увеличение с почти един процент през последните 24 часа. Дори при това темпо хешрейтът е намалял от върховете от 16 януари от 302

Биткойн хешрейт | Източник: bitinfocharts.com

Хешрейтът е мярката за изчислителната мощност, предназначена за копаене на BTC. Като платформа за доказателство за работа, биткойн мрежата зависи от общност от оператори на възли, използващи оборудване за специфична интегрална схема (ASIC) за потвърждаване на блокове и сигурност.

ASIC са специални възли, изрично предназначени за копаене на криптовалути в мрежи за доказателство за работа, използвайки, наред с други, алгоритъма за консенсус SHA-256. ASIC, които могат да копаят BTC, могат също да се използват за копаене на неговите форкове, като се придържат към система за доказателство за работа, включително Bitcoin Cash. За потвърждаване на блок миньорът се възнаграждава с BTC.

Количеството изчислителна мощност, насочена към биткойн мрежата, често варира в зависимост от много фактори, включително цената на оскъдно оборудване, често от Bitmain, и цената на BTC.

През последните години производителите на чипсети, водени от Bitmain, настройват оборудването си, правейки ги по-ефективни по отношение на консумацията на енергия. В същото време те ги опаковат с повече мощност.

Съответно най-новите BTC ASIC могат да предоставят повече изчислителна мощност. Като илюстрация, Bitmain Antminer S19 XP, пуснат през юли 2022 г., може да произведе 140 TH/s, докато използва 3010 W. Междувременно по-старите версии, като Bitmain Antminer S17+, могат да генерират 76,00 TH/s, докато използват повече мощност при 3040W.

Подобряването на ефективността, съчетано с нарастващите цени, може да обясни нарастващия хешрейт. Тъй като майнерите вероятно ще захранват оборудването си, докато цените на биткойните се възстановяват, хешрейтът може да отскочи дори до нови върхове за всички времена през следващите месеци.

Това ще бъде особено вярно, ако цените на BTC продължат да поддържат текущата траектория. След месеци на по-ниски дъна през 2022 г., биткойнът изглежда достигна дъното през ноември 2022 г. на 15 300 долара. Цените сега се движат над $20 000, според графиките на TradingView.

Цена на BTC | Източник: BTCUSD на TradingView.com

Трудността на копаене е коригирана нагоре

Тенденциите в скоростта на хеширане и показанията за трудност са пропорционални. В отговор на нарастващия хешрейт, близо до рекордните върхове, мрежата автоматично увеличи трудността при копаене с двуцифрени числа до 10,26% на 16 януари. Трудността беше коригирана нагоре с 13,55% на 10 октомври 2022 г.

Трудност при копаене на BTC| Източник: btc.com

Трудността при копаене на биткойн се променя в зависимост от скоростта на хеширане. С повече изчислителна мощност, копачите могат да извличат повече монети в рамките на определеното 10-минутно време за производство на блокове. Биткойн гарантира, че това никога не се случва, като увеличава трудността, което прави потвърждаването на блок по-задачливо и консумира повече ресурси.

По този начин 10-минутното време за създаване на блокове се запазва и мрежата продължава да функционира, както е проектирано, независимо от инвестицията, направена от миньорите.

В тяхното наблюдение Binance, който също управлява пул за копаене, каза, че ако цените на BTC се повишат над $23 000, копачите, използващи ефективни копачи, все още ще реализират печалба въпреки корекцията на трудността нагоре.

Характерно изображение от Alexander Ryumin/Tass чрез Getty Images, диаграма от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.