Правителството на САЩ публикува пътна карта за смекчаване на крипто риска за инвеститорите 30.01.23

Правителството на САЩ публикува пътна карта за смекчаване на крипто риска за инвеститорите 30.01.23

Правителството на САЩ е готово да затегне регулациите, за да смекчи нарастващите рискове, свързани с крипто индустрията. Това развитие идва след засилен контрол след срива на FTX и Terra Luna през 2022 г.

В прессъобщение от 27 януари Белият дом представи изчерпателна пътна карта, предназначена да защити инвеститорите и да подведе под отговорност лошите актьори. Пътната карта подчерта няколко мерки за по-ефективни регулации в крипто индустрията.

Двустранен подход от правителството на САЩ

Правителството на САЩ разкри, че е прекарало последните две години в идентифициране на рисковете от криптовалутата и намиране на начини за тяхното смекчаване. За да гарантира прилагането на тези мерки, Белият дом възнамерява да използва двупосочен подход.

Първо, правителството на САЩ разработи рамка за лица и организации за безопасно и отговорно разработване на цифрови активи. Това включва справяне с рисковете, които те представляват, както и подчертаване на лоши практики в крипто индустрията.

Второ, агенциите са получили мандат да увеличат правоприлагането и да разработят нови разпоредби, където е необходимо. Въпреки че има увеличение на програмите за обществена осведоменост, предназначени да помогнат на потребителите да разберат рисковете от закупуване на криптовалути.

Белият дом също така посочи, че Конгресът има основна роля в разширяването на правомощията на регулаторите и приемането на закони за прозрачност за компаниите за криптовалута. Той също така предупреди за приемането на законодателство, което ще обърне текущите печалби и ще обвърже криптовалутата с финансовата система на САЩ.

Освен това правителството възнамерява да отдели значителни ресурси за изследване и развитие на цифрови активи и това би помогнало на технологиите да захранват цифровите валути и да защитават инвеститорите по подразбиране.

Крипто индустрията все още се бори от колапса на FTX

Криптоиндустрията все още се възстановява от низходящите пазари, произтичащи от шумните сривове на няколко платформи CeFi. 3AC, Voyager, BlockFi и FTX бяха сред най-добрите платформи, които подадоха молба за банкрут, като квартетът притежава активи за над 100 милиарда долара.

Естеството на срива на FTX доведе до засилен контрол върху крипто индустрията. Свидетелствата на Конгреса разкриха несклонността към риска на ръководителите на крипто компаниите, тъй като се появиха подробности, че Сам Банкман-Фрайд е злоупотребявал със средства на клиенти чрез своята търговска фирма Alameda Research.

Цена на биткойн на 28 януари| Източник: BTCUSDT на Binance, TradingView

Ефектът на вълните беше огромен, тъй като няколко лица и фирми, изложени на платформата, претърпяха огромни загуби, като някои компании бяха принудени да затворят. Тези събития предизвикаха опасения и реакции от и извън крипто пространството. Следователно не е изненадващо, че правителството на САЩ се стреми да затегне контрола върху регулациите.

Месеци след срива на FTX все още има повишен скептицизъм относно крипто индустрията. Има увеличение на количеството биткойн, изтеглено от борсите, а по-рано този месец крипто банката Silvergate разкри, че клиентите са изтеглили почти 8 милиарда долара от своите крипто депозити.

Представено изображение от Pixabay, диаграма от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.