По разпореждане на Путин, Русия въвежда крипто регулации до Юли 2019

По разпореждане на Путин, Русия въвежда крипто регулации до Юли 2019

Руският президент Владимир Путин издаде краен срок, в който правителството да приеме регламенти за индустрията за цифрови активи, съгласно инструкциите за Федералното събрание. Документът е публикуван на официалния сайт на Президента на Русия, Kremlin.ru, на 27 февруари.

 

Според документа, Путин е наредил на правителството да приложи регулациите, свързани с крипто, до 1 юли 2019 г. Президентът поиска от Съвета на Федерацията на Русия и долната камара Федералното събрание на Русия (Руската държавна дума) да приеме регламента по време на пролетната сесия на 2019.

 

По-конкретно, документът изисква приемането на федерално законодателство, което има за цел развитието на цифровата икономика, включително регулиране на цифровите уреждания в гражданското право. Законодателството трябва да включва и регулаторна рамка за цифровите финансови активи, както и да привлича по-големи финансови ресурси въз основа на цифрови технологии, се казва в документа.

 

Последната инструкция на президента Путин отразява предишното си изявление през 2018 г., когато нареди на правителството да създаде правила за търговията с биткойни (BTC) и други криптовалути, първоначално предлагане на монети и криптодобив до юли 2018 година.

 

Руският парламент прие крипто-законодателството в първото си четене през май 2018 г., но през есента всички термини, свързани с криптографиите и монетите, в крайна сметка бяха заменени с термина "цифрови права", докато дефиницията за криптодобив също беше изрязана. В този смисъл законопроектът за криптографското регулиране на Русия беше върнат на първото четене през декември 2018 г.

 

Наскоро руският финансов магазин Rambler съобщи, че руската държавна дума планира да преразгледа и приеме нови правила за криптовалутите през март.

 

По-рано руският министър на правосъдието заяви, че министерството не вижда необходимостта от легално определяне на понятието криптовалута, тъй като криптовалютите не могат да се използват като начин на плащане в страната.