Малките биткойн адреси се разрастват бързо, ето какво означава това 07.02.23

Малките биткойн адреси се разрастват бързо, ето какво означава това 07.02.23

Данните във веригата показват, че броят на малките биткойн адреси бързо нараства напоследък. Ето какво може да означава това за пазара.

Биткойн адресите с 0,1 BTC или по-малко напоследък рязко се увеличиха

Според данни от фирмата за анализи във веригата Santiment, 620 000 нови малки адреса са се появили в мрежата от 20-то число на миналия месец. Съответният индикатор тук е „Разпределение на доставките на BTC“, който измерва броя на биткойн адресите, които в момента попадат във всяка група портфейли на пазара.

„Групите портфейли“ тук се отнасят до диапазони, които определят броя на монетите в портфейлите, попадащи в определена група, която ги държи в момента. Например групата от 10 до 100 монети включва всички BTC адреси, съдържащи между 10 и 100 BTC.

Ако разпределението на доставките се приложи към тази група портфейли, тогава индикаторът ще ни каже общия брой адреси в мрежата, които отговарят на това условие.

Интересната група портфейли тук е групата от 0 до 0,1 монети. Ето диаграма, която показва тенденцията в разпределението на предлагането на биткойн за тази кохорта през последните няколко месеца:

Изглежда, че стойността на показателя се покачва през последните дни | източник: Santiment on Twitter

Групата портфейли от 0 до 0,1 монети се състои от множество кохорти (три, за да бъдем точни); техните данни току-що бяха обединени, за да се покажат като една група. Значението зад този диапазон е, че той обхваща всички малки инвеститори на пазара на биткойни.

Много такива притежатели са нови на пазара, така че данните от този диапазон могат да ни кажат за общия интерес към криптовалутата и дали тя привлича потребители в момента.

Както е показано на графиката по-горе, стойността на Supply Distribution за кохортата от 0 до 0,1 монети се движеше настрани през втората половина на 2022 г., показвайки, че няма много малки инвеститори, нахлули в мрежата, вероятно поради скучния мечи пазар движение на цената.

През ноември, след колапса на крипто борсата FTX, броят на портфейлите, попадащи в тази група, най-накрая отбеляза бързо нарастване. Волатилността поради срива и потенциалното дъно вероятно са привлекли нови инвеститори към актива.

Увеличението обаче не продължи дълго и стойността на показателя скоро се върна до средните стойности за годината. От началото на 2023 г. обаче индикаторът отново отбелязва свеж ръст.

Появиха се около 620 000 нови биткойн адреса, принадлежащи на тези малки инвеститори от 13 януари, когато BTC си възвърна нивото от 20 000 долара. Това предполага, че последното рали е насърчило нови инвеститори да навлязат на пазара. Santiment отбелязва, че за разлика от 2022 г. оптимизмът на търговците се е върнал в биткойн мрежата тази година.

Цена на BTC

Към момента на писане биткойнът се търгува около $23 000, което е спад от 1% през последната седмица.

BTC изглежда е намалял през последните няколко дни | източник: BTCUSD on TradingView

Представено изображение от André François McKenzie на Unsplash.com, диаграми от TradingView.com, Santiment.net

 

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.