Крипто пазарът все още се разклаща, тъй като пробивът на биткойн над $24 000 предизвиква ликвидации 03.02.23

Крипто пазарът все още се разклаща, тъй като пробивът на биткойн над $24 000 предизвиква ликвидации 03.02.23

В сряда крипто пазарът получи благоприятни новини под формата на съобщението на FOMC и цената на биткойн в крайна сметка надхвърли 24 000 долара. Тъй като Федералният резерв се превръща в гълъб, след като беше ястребов през цялата 2022 г., това беше сигнал за рали на крипто пазара и ликвидациите се увеличиха, тъй като пазарът се възползва от това.

Ликвидациите на крипто пазара преминават 130 милиона долара

С ралито на биткойн над $24 000, късите търговци отново изтеглиха късата пръчка и са жестоко настроени на пазара. От четвъртък сутринта обемът на ликвидациите през последните 24 часа бързо надхвърли 130 милиона долара.

Над 47 000 трейдъри са видели своите позиции ликвидирани с ралито на пазара и както се очакваше, по-голямата част от тях са били къси търговци. Данните от Coinglass показват, че 72,96% от всички трейдъри, засегнати по време на това ликвидационно събитие, са били къси търговци.

Освен това, почти половината от всички ликвидации са извършени на крипто борсата Binance при 48,34%, докато Bybit представлява 19,37%, а OKX следва плътно след себе си при 14,96%. Интересното е, че най-голямата единична ликвидация се проведе на борсата Bybit на двойката BTCUSD на стойност 1,69 милиона долара.

Ликвидациите надхвърлят 130 милиона долара | Източник: Coingglass

Биткойн води групата с ликвидирани над 1670 BTC на стойност 39,67 милиона долара. Ethereum видя 20 560 ETH ликвидирани с $34,31 милиона, тъй като цената на ETH скочи над $1660. Aptos, Solana и Optimism попаднаха в топ 5 с ликвидации съответно от $6,10 милиона, $4,05 милиона и $2,95 милиона.

През последните четири часа обаче изглежда има обрат в тенденцията със спад на биткойн под $24 000. Докато късите търговци все още страдат от по-голямата част от ликвидациите (58,14%), дългите позиции наваксват.

Какво се случва, ако биткойнът продължи да расте?

Оттогава биткойнът се върна, след като се изкачи над $24 000, но цифровият актив все още поддържа възходящата си серия. Това означава, че все още има дълга писта за биткойн и е възможно той да се изкачи отново над $24 000 преди деня за търговия да приключи.

Ако това се случи, тогава се очаква ликвидациите да нараснат бързо. Консолидацията на BTC през последните няколко дни проработи, за да посее съмнение на пазара и през това време бяха отворени къси позиции. Решението на Фед да повиши лихвените проценти само с 25 базисни пункта вече вдъхна повече доверие на инвеститорите, които сега са по-склонни да поемат рискове.

BTC с тенденция над $23 800 | източник: BTCUSD on TradingView.com

Понастоящем, тъй като BTC варира над 200-дневната си плъзгаща се средна стойност, $25 000 е по-вероятно точка за цифровия актив да прекрати своето рали преди голямо отдръпване.

Към момента на писане на това, bitcoin все още сменя собствениците си малко под $24 000 на $23 800. Въпреки това, цифровият актив отбелязва печалби от 3,39% през последните 24 часа, според данни от Coinmarketcap.

СледвайтеBest Owie в Twitter за пазарни прозрения, актуализации и случайни забавни туитове… Представено изображение от Bitcoinist, диаграма от TradingView.com

 

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.