Калифорния позволява плащанията на данъци и такси с криптовалута за бизнеса свързан с канабис

Калифорния позволява плащанията на данъци и такси с криптовалута за бизнеса свързан с канабис

Законодателите в Калифорния са въвели законопроект, който позволява на бизнеса, свързан с канабис, да плаща данъци и такси с криптовалута. Законопроектът беше представен от Държавната асамблея на Калифорния на 21 февруари.

 

Законовият акт на събранието 953 ще позволи на държавните, градските и окръжните данъчни служби в Калифорния да приемат конюнктурни банкноти - криптовалута, обвързана с физически актив или фиатна валута - от компании, свързани с канабис, които искат да платят акциза или данъци за отглеждане, считано от 1 януари. Докладът гласи:

 

„Законопроектът ще разреши на този град или окръг да използва този метод на плащане, за да приема директно в цифров портфейл, контролиран от тази юрисдикция, или да използва процесор за обработка на цифрови активи на трети страни, който позволява незабавното преобразуване на всички плащания, направени от стабилни койни в Щатски долари и се депозират по сметка на тази юрисдикция. "

 

Канабисът е легализиран в няколко щата в САЩ. Въпреки това, канабисните предприятия изпитват затруднения при осигуряването на прости финансови услуги от банките, повечето от които са осигурени от Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) и поради това им е забранено да обслужват индустрия, която е все още се счита за незаконно съгласно федералния закон.

 

Канабис индустрията може да държи стотици хиляди долари в брой по всяко време. Законопроектът очевидно е опит да се ограничат огромните суми пари, които се озовават в държавните данъчни служби и трябва да бъдат обработени. Касиер на държавата Калифорния Фиона Ма наскоро свидетелства пред комисията по финансови услуги на САЩ относно процеса на събиране на данъци за бизнеса с канабис,като тя заяви:

 

- Чантите и понякога куфарите с пари идват едновременно на всеки три месеца в някои от нашите офиси, а някои собственици на бизнес трябва да карат 350 мили, за да плащат данъците си.

 

През 2017 г. мрежата Dash започна да прилага Dash като опция за плащане в устройствата за продажба на канабис. По този начин Dash се цели да помогне на индустрията с окло 10-15%, тъй като намаленият поток от хартиени пари ще понижи необходимостта от касови кутии, сейфове и охрана.

 

Други щати също така въведоха сметки, които биха позволили плащането на данъци в криптовалута. През януари законодателите в щата Ню Хемпшир предложиха законопроект за приемане на биткойн (BTC) за държавни плащания. "Този законопроект изисква Федералния резерв на САЩ да разработи план за приемане на криптовалутите като метод за плащане на данъци и такси, от началото на 1 юли 2020 г.", се казва в документа.