Защо Ethereum може да представи уникална възможност за инвеститорите, ако падне под $1600 10.02.23

Защо Ethereum може да представи уникална възможност за инвеститорите, ако падне под $1600 10.02.23

Ethereum възстановява печалбите си от предходните седмици и изглежда готов да тества отново нивата на подкрепа под текущата си цена. Крипто пазарът отбеляза значителни печалби, тъй като макроикономическият пейзаж показва признаци на подобрение, но крипто зимата все още не е в огледало за задно виждане.

Към момента на писане, Ethereum (ETH) се търгува на $1630 с 1% загуба през последните 24 часа. През предходната седмица криптовалутата записа странично ценово действие, превъзхождайки други активи в топ 10, като биткойн (BTC) и XRP, които записаха съответно 5% и 3% загуба.

Цената на ETH с някои загуби на дневната графика. Източник: ETHUSDT Tradingview

Едно макро събитие, две възможности за Ethereum

Според доклад на инвестиционната фирма Blofin, двете най-големи криптовалути по пазарна капитализация, биткойн и етериум, отбелязаха относително бавно ценово движение през последните 24 часа. Това статукво обаче може да се промени през следващите дни.

Поне в сектора на крипто опциите има спад в подразбиращата се волатилност (IV), която измерва очакванията за бъдещо движение на цените. Този показател се доближава до нивото си от януари 2023 г., което предполага, че IV достига дъно и може да скочи отново.

Както се вижда на графиката по-долу, IV се понижи след значително увеличение в началото на януари. По това време цената на Ethereum и други криптовалути се повиши и се насочи нагоре.

Подразбиращата се волатилност на опциите на ETH намалява. Източник: Blofin чрез Twitter

В настоящия контекст Блофин отбелязва по-малък интерес от страна на маркетмейкърите да защитават текущите нива на ETH. Тези инвеститори биха могли да се хеджират срещу скока на IV и потенциалното низходящо ценово действие от макроикономически събития. Фирмата отбеляза:

Ситуацията на Ether не е много оптимистична. (…) MM няма да са склонни да купуват на места, хеджиращи срещу гама експозицията, след като цената се срине преди уикенда.

С други думи, големите инвеститори може да чакат по-ясна представа за макроикономическия пейзаж. Следващата седмица САЩ ще публикуват своя индекс на потребителските цени (CPI), заместител за измерване на инфлацията в долара.

Ако показателят надмине очакванията, като последните данни сочат към силен пазар на труда в САЩ, Федералният резерв (Фед) може да упражни по-голям натиск върху глобалните пазари, включително цифровите активи. Тези мерки могат да накарат Ethereum да тества отново годишните си дъна.

В отделен доклад от фирмата във веригата Jarvis Labs, анализатор посочва уликите, намекващи за промяна в пазарния режим. Подкрепен от спад на щатския долар и исторически бичи сигнал, златният кръст на Биткойн (BTC) на неговата 50-дневна пълзяща средна над 200-дневната пълзяща средна.

Източник: Jarvis Labs

Всеки път, когато тези пълзящи средни се преплитат, крипто пазарът навлиза в нов възход на фона на скок в нестабилността и някои спадове на цените в краткосрочен план. По този начин, ако ETH се срине под $1600, дългосрочните притежатели могат да се възползват от потенциална възможност.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.