Защо Ark Invest вярва, че биткойн може да се превърне в пазар за много трилиони долари 02.02.23

Защо Ark Invest вярва, че биткойн може да се превърне в пазар за много трилиони долари 02.02.23

Биткойнът се върна към състояние на консолидация, докато макроикономическият прах се утаява през следващите дни. Крипто номер едно по пазарна капитализация се повиши през по-голямата част от януари и сега навлиза в нов месец с пазарни очаквания за по-високи печалби.

Към момента на писане на тази статия, биткойн (BTC) се търгува на $23 000 със странично движение през последните 24 часа. Криптовалутата все още отбелязва известни печалби през предходните седем дни от 2%. Други цифрови активи в топ 10 претърпяха подобно ценово движение с изключение на Cardano (ADA) и Dogecoin (DOGE), които продължават да отчитат високи печалби през същия период.

Цената на BTC се движи нагоре на дневната графика. източник: BTCUSDT Tradingview

Дъното на цената на BTC е потвърдено от фундаменталните показатели?

Според скорошен доклад от Ark Invest, биткойн (BTC) наскоро претърпя второто си най-лошо понижение на цената от създаването си. Криптовалутата загуби над 70% от стойността си от най-високата си стойност за всички времена от $69 000, като се срина до двегодишно дъно при $15 800.

Това ниво съвпада с най-високия за всички времена регион от 2018 г., който достигна връх от $20 000 и предшества 77% спад до $3000 дъно. Биткойнът отскочи в ценово откриване, след като претърпя този срив, което предполага, че $15 800 ще бъде критична подкрепа за бъдещ натиск надолу.

Ark Invest твърди, че Bitcoin е по-стабилен днес и има по-добри основи, за да продължи своя възходящ тренд. Хешрейтът на BTC, изчислителната мощност, генерирана от копачите на биткойни, достигна рекордно високо ниво от 272 екзахаша/секунда в своите дванадесет последователни години на нарастване.

Базата на пазарните разходи за предлагането на BTC, средната цена на биткойн в обращение, възлиза на $393, почти три пъти повече от стойността му през 2018 г. В допълнение, 66,5% от предлагането на криптовалута остава непроменено през последната година.

С други думи, дългосрочните притежатели на биткойни изглежда не желаят да преместят своите монети на крипто борси, за да ги изхвърлят на пазара. В този смисъл предлагането на дългосрочни притежатели е 71% и се увеличава от 10 декември 2017 г.

Всички тези фактори зад възходящата теза на Ark Invest се комбинират с нивата на капитулация, наблюдавани през последните две години. Както през 2015 г. и 2017 г., тези нива на капитулация може да съвпаднат с друг бик пробег.

Ниво на капитулация на BTC при двойка с други дъна на крипто мечи пазар. Източник: Ark Invest

Биткойн ще се трансформира във финансов гигант

В краткосрочен план биткойн все още ще се сблъсква с натиск от продажби от макроикономически условия, постоянна инфлация и други глобални събития. Ark Invest обаче вярва, че криптовалутата ще се превърне в централна част от световните финансови пазари през следващото десетилетие.

Както се вижда на графиката по-долу, инвестиционният посредник има три цели за BTC през този период. При мечи сценарий BTC ще достигне цена от $258 000 до 2030 г., а при бичи сценарий BTC може да достигне до $1,5 милиона за монета.

BTC е на път да се превърне в актив за няколко трилиона долара до 2030 г. Източник: Ark Invest

Тези цели са получени от потенциални случаи на използване на криптовалутата като нарастваща институционална инвестиция и алтернатива на златото, икономическа и глобална мрежа за сетълмент на плащания, валута на нововъзникващи пазари, корпоративна хазна и други.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.