Защо цената на биткойн може да изгражда възходяща тенденция 08.11.22

Защо цената на биткойн може да изгражда възходяща тенденция 08.11.22

Цената на биткойн се търгува стабилно над критичните нива на подкрепа и може да разшири възходящата си тенденция през следващите дни. Криптовалутата реагира положително на текущите макроикономически условия, въпреки че Федералният резерв на САЩ (Фед) обеща да продължи да повишава лихвените проценти.

Към момента на писане цената на биткойн се търгува на $20 700 с 3% загуба през днешната търговска сесия и странично движение през предходната седмица. Този период за първи път беше печеливш за цифровите активи спрямо традиционните активи, като акции.

                                                           Цената на BTC се движи настрани на дневната графика.

Причини, поради които цената на биткойн ще остане възходяща

Инвестиционната фирма Къмбърленд вярва, че цената на биткойн изгражда основата за по-значителен възходящ тренд. Фирмата твърди, че това възходящо ценово действие ще бъде подкрепено от макроикономически фактори и „нарастващ ритъм на напредък в приемането на цифрови активи“.

Къмбърланд смята, че щатският долар, измерен чрез индекса DXY, показва слабост по отношение на първия от тези фактори. Валутата се покачва през последните месеци. Това възходящо ценово действие се отрази отрицателно на цената на биткойн и стойността на други активи, включително акции и злато.

Срив в индекса DXY ще предостави на биткойн малко място за преминаване през Q4 на 2022 г. През последните две години криптовалутата отбеляза нов рекорд за всички времена през ноември и декември. Този период е един от най-възходящите за цифровите активи в историята му.

Къмберланд добави следното относно ценовото действие на DXY и причината за неговата слабост:

Това рали изглежда достигна върха, вероятно резултат от очакванията, че Фед ще обърне курса до средата на 2023 г. С други думи, 5,5% заложена от пазара крайна ставка е много по-страшна, когато краткосрочните лихви са заключени на 0%, отколкото когато се движат около 4%.

Сегашното статукво ще се запази, освен ако не възникнат неочаквани макросъбития, като например по-висока от очакваната инфлация. Други източници на несигурност, проблемите на руско-украинската война с веригите за доставки, достигнаха „състояние на нестабилно равновесие“.

Политиката на САЩ може да благоприятства крипто

В краткосрочен план несигурността около политиката на САЩ нараства. Утре страната ще избере нов Конгрес. Резултатите от тези избори ще имат значителни последици за крипто пазара и световната икономика. В този смисъл е по-вероятно цената на биткойн да се повиши.

Републиканският контролен Конгрес може да благоприятства цената на биткойн и цифровите активи в крипто индустрията. За разлика от тях, демократите се възприемат като враждебни или по-малко склонни да приемат закони в полза на зараждащата се индустрия. За възможна победа на републиканците Къмбърланд написа:

В случай, че републиканците успеят да си върнат контрола върху законодателната власт, изглежда малко вероятно те да въведат ера на фискални ограничения. Вместо това трябва да очакваме склонност към по-ниски данъци, по-високи стимули и по-лесно регулиране. По същия начин трябва да очакваме по-малко враждебна среда във Вашингтон за крипто (...).      

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.