Защо Биткойн е несравним?

Защо Биткойн е несравним?

Професора по икономика  Сейфедин Амус казва, че нищо не се е повишавало толкова бързо и на такова ниво, колкото цената на Биткойн - което го прави "несравним" дори с най-успешните компании и новатори.

 

Биткойн икономистът и автор на „Стандарта Биткойн”, Сейфедин Амус, наскоро сподели мнението си дали най-популярната криптовалута в света може да бъде сравнена с известните балони в историята.

 

Пол Кругман, Джейми Диймън, Уорън Бъфет и други критици често наричат ​​Биткойн „балон“, особено когато цената на BTC / USD спадна от близо 20 000 долара през декември 2017 г. до около 4000 долара днес.

 

"Биткойн е съвсем ново животно, различно от всички преди него", казва Сейфедин Амус.

 

Старият инструментариум за анализ на балони, валути и запаси не работи с Биткойн.

 

Именно тези остарели инструменти са попречили на хора, като Бъфет да се възползват от една от най-добрите инвестиции в историята. Дори и най-стабилните акции днес, като тези на Амазон (AMZN), бяха надминати от цифровата валута, дори и при цената от $ 4,000 днес.

Нещо повече, след всеки път, когато балонът изкочи, той се връща още по-силно. Всъщност през последното десетилетие имаше поне пет сривове от над 80%. Амус пояснява:

 

Биткойн достигна до 200,000,000% от стойността си за девет години, след което се срина обратно до около 30,000,000% ръст.

 

С други думи, ако сте закупили биткойн на стойност $ 100 долара през 2009 г., днес ще имате около 8 милиона долара.

 

Картината изглежда също различна при сравняване на Биткойн с известните балони в миналото. Често в медиите той се сравнява с балона за холандски лалета, след всеки спад в цената. Но това сравнение е доста неточно, както и често срещаните погрешни схващания за „лале манията” като цяло, тъй като цената на BTC е с по-високо дъно, след всяка катастрофа.

 

"Любимият балон на „Nocoiners”(противниците на койни), холандските лалета, продължи малко повече от 2 години, в които цената поскъпна около 60 пъти, след което се срина до по-ниска от първоначалната си цена", обяснява Амус.

 

Само по себе си се разбира, че Биткойн е първият в света децентрализиран, неутрален, без граници, който позволява на всеки да изпрати милиони за стотинки, а лалето е цвете.

 

Процентът и мащабът на установената цена е друг фактор, който прави Биткойн несравним и с балона за жилища от 2008 г., когато цените на жилищата се утроиха за две десетилетия и след това загубиха около 40% само за няколко години.

 

Ammous казва:

Биткоинът е не само несравним с балоните до сега, но и бързото му покачване е несравнимо с най-успешните компании и новатори. Доколкото мога да кажа, нищо никога не се е повишавало толкова бързо и в такъв диапазон, колкото е нараснал Биткойн.

 

И така, как Биткойн успява да се издигне толкова много и толкова бързо в такъв кратък период от време? Тайната се крие в неговия дизайн. А именно, нееластичното предлагане на 21 милиона биткоина - число, поставено в (цифров) камък, което го прави най-трудната форма на пари, която някога е съществувала.

 

Нещо повече, за разлика от централните банки, предлагането (минното дело) на биткойн е програмирано да расте с предварително определена скорост (до 21 милиона).

 

Това го прави най-предвидимият актив, който някога е съществувал. Не всички знаят колко биткоини ще съществуват след 10 или дори 100 години, но тези данни също са прозрачни и проверими.

 

Но Амус отбелязва друга важна характеристика, която играе важна роля в икономиката на Биткойн: коригирането на трудностите при добива.

 

"Моето обяснение за това покачване е, че корекцията на трудностите на биткойна го прави наистина уникален монетарен актив, създаден да се покачва бързо," казва той.

 

Коригирането на трудността действа като противовес на колебанията в скоростта на Биткойн хеширането или изчислителната мощност на мрежата, която може да се дължи на спот цената.

 

Амус отбелязва, че разликата между Биткойн и традиционните пари е, че последната е линейна, което води до цикли на бум и сривове. Първият обаче е положителен цикъл на обратната връзка, който укрепва мрежата с течение на времето, дори с нестабилни ценови колебания.

Това прави Биткойн напълно уникален, тъй като не се държи като традиционен актив, чието производство зависи от търсенето и предлагането.

 

Това е първият в света саморегулиращ се актив, който запазва най-ефективните миньори печеливши, независимо от пазарните условия, като в същото време се извлича все повече и повече пари от проекта.

 

Казано по-просто, Bitcoin не е балон, а нещо уникално.