Ето как цената на биткойн ще бъде повлияна от Макро: Чарлз Едуардс 27.01.23

Ето как цената на биткойн ще бъде повлияна от Макро: Чарлз Едуардс 27.01.23

В ново интервю Чарлз Едуардс от Capriole Investments сподели своите тези за биткойн за 2023 г. Поглеждайки назад към последните няколко месеца, известният експерт каза, че те са поставили пазара в позиция, в която биткойн предлага „страхотна позиция за дългосрочни инвеститори. ”

Както отбеляза Едуардс, почти всеки показател за настроения, който можете да си представите, попада в „най-големия или втория по големина мечи“ диапазон в макро, акции и крипто. „Почти всеки би казал в Twitter миналата година, че сме в рецесия или че предстои рецесия“, продължи анализаторът.

Въпреки че Едуардс призна, че рискът от рецесия далеч не е изчезнал, много ключови показатели се върнаха доста. Сред тях е жилищният пазар, който се забавя и често е водещ в икономиката като цяло.

„Така че има редица показатели, които показват, че нещата се забавят малко. Имате всички големи технологични имена, които съкращават служители и виждате това и в крипто. Съкращенията от 10% до 20% не са необичайни през последните месеци“, твърди основателят на Capriole Investments.

Освен това той посочи интересен факт: всеки път, когато инфлацията достигне връх над 5% и след това падне с повече от 20%, централната банка на САЩ се завърта. Това наблюдение важи за последните 60 години. „Така че мисля, че има голяма вероятност Фед да спре да повишава или намалява лихвите“, заключи Едуардс и каза още:

И тогава имаме тази ситуация с дълбока стойност в крипто, която се разиграва през последните 3 или 4 месеца. […] И всичко това създава страхотна възможност за дългосрочни инвеститори в крипто и акции, както и рискови активи като цяло.

Fed Pivot ще тласне биткойн нагоре в рамките на 6 месеца

Като цяло е трудно да се предвиди кога ще има смяна на режима във Фед. Едуардс обаче вярва, че това ще се случи в рамките на следващите 3-6 месеца. След принудителните ликвидации на пазара на биткойни през последните 12 месеца, в момента вече няма значителен натиск за продажба.

Следователно, според основателя на Capriole Investments, ще има ликвидна криза от страната на продажбите, след като по-големи количества купувачи на биткойн се върнат на пазара, което ще доведе до свиване нагоре. „И ние видяхме този вид къса игра през първите седмици на януари.“

Що се отнася до пивота на Фед, инвеститорите трябва да следят конкретни данни. Докато консенсусът сега изглежда е, че Фед ще промени паричната политика, все още има някои рискове. Едуардс посочи историята в това отношение, предупреждавайки, че инфлацията може да се покачи отново.

През 70-те години инфлацията премина през влакче в увеселителен парк и това може да се случи и през следващите 5 до 10 години. Но наистина мисля, че основният случай за мен е поне пауза на курса тази година, в някакъв момент през следващите месеци.

Освен това инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, когато заетостта остава много висока. Това е „вероятно най-важният фактор, водещ до рецесии“. Въпреки че тази точка от данни все още е невероятно силна в момента, тя може да се промени „всеки месец сега“ предвид съкращенията в големия технологичен сектор, според Едуардс.

Акциите също си струва да бъдат разгледани, каза той. Ако достигнат нови върхове или ако печалбите са много силни, ако производството се повиши и инфлацията все още е 5% до 6%, тогава Фед може да мисли, че може да продължи, защото всичко все още е наред. Основният случай на Едуардс обаче изглежда различно:

Мисля, че 2023 като цяло ще бъде положителна година, защото цената на биткойн вероятно ще бъде по-висока в края на годината […], но ще има голяма волатилност.

По време на пресата биткойнът се търгуваше на $23,115.

Представено изображение от iStock, диаграма от TradingView.com

 

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.