Друг биткойн показател се превръща във възходящ с цена от $23 000 и прогнози за повече печалби 09.02.23

Друг биткойн показател се превръща във възходящ с цена от $23 000 и прогнози за повече печалби 09.02.23

Биткойнът се движеше настрани през тази седмица, тъй като възходящата инерция избледнява под натиска на макроикономическата несигурност. Криптовалутата записва значителни печалби от началото на 2023 г., обръщайки пазарните настроения от страх към оптимизъм, докато възстановява загубени преди това позиции.

Към момента на писане на тази статия биткойн (BTC) се търгува на $23 000 със странично движение на борда. Други криптовалути в топ 10 по пазарна капитализация отбелязват по-добро представяне, като Polygon (MATIC), Ethereum (ETH) и Cardano (ADA) все още се търгуват на зелено през същия период.ю

Цената на BTC се движи настрани на дневната графика. източник: BTCUSDT Tradingview

Дългосрочните основи на биткойн намекват за по-нататъшни печалби

Тъй като биткойнът проби критичната съпротива при $24 000, фундаменталните показатели сочат към разширяване на текущата възходяща тенденция. Според доклад от Bitfinex Alpha съотношението реализирана печалба/загуба (RPLR) за BTC се превърна в бичи за първи път от април 2022 г.

RPLR се използва за измерване на динамиката купувач/продавач. При сегашните си нива индикаторът сочи два критични факта: инвеститорите в биткойн теглят печалби и има достатъчно натиск за купуване на крипто пазара, за да се противопостави на продавачите. Докладът отбеляза:

„това обикновено означава, че продавачите с нереализирани загуби са изчерпани и съществува по-здравословен приток на търсене, за да се поеме печалбата“. Следователно този индикатор изпраща възходящ знак за инвеститор с по-дълъг период от време.

Както се вижда на графиката по-долу, скок в този показател над нулата е предшествал периоди на продължително поскъпване, като например бика от февруари до март и август до ноември от 2021 г. По това време биткойнът се възстанови от значителен срив, преди да се възобнови неговия възходящ импулс и повторно навлизане в ценово откриване.

Историята на BTC с RPLR намеква за по-нататъшно поскъпване през следващите месеци. Източник: analytics.thuancapital чрез Bitfinex Alpha

Отдолу навътре, мечките на път да излязат

Както се отбелязва в доклада, това не е първият път, когато биткойн достига дъно след скок в своя RPLR. През 2019 г., когато показателят достигна 0,2, криптовалутата се срина до многогодишно дъно от $3600, след което премина към дълъг период на консолидация, преди да се събере до нов рекорд за всички времена.

Докладът твърди, че цената на BTC може да види подобно ценово действие през 2023 г., с дълга консолидация, последвана от повече ралита. При тези възходящи курсове биткойнът често се търгува 20x или 10x от дъното си. Bitfinex отбеляза:

RPLR отново наскоро достигна дъно около 0,18, най-ниското си ниво от 2011 г. насам, а биткойнът се търгуваше за $16 000 през ноември 2022 г. Биковете ще се надяват историята отново да се римува и че най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация може да отчете ново експоненциално рали от ниски нива през следващите три или повече години. Рали 10 пъти спрямо скорошните дъна ще доведе до достигане на биткойн до около $160 000.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.