Бразилското правителство ще изясни закона за биткойн с нов указ 20.02.23

Бразилското правителство ще изясни закона за биткойн с нов указ 20.02.23

Бразилското правителство е готово да издаде указ, който променя някои от правилата, установени в Закона за биткойните, одобрен през ноември 2022 г. от бившия президент Жаир Болсонаро. Този ход е в съответствие с последните събития, предприети от президента Лула да Силва през последните седмици.

Бразилия е изправена пред нови крипто регулации

С едва един месец на поста, новият президент подпечата властта си, като подписа серия от укази и мерки за промяна на установеното от предишното правителство.

Екипът на Лула сега работи върху нови предложения за регулиране на сектора на криптовалутите и изясняване на съществуващите закони за крипто. Според местни доклади правителството е сформирало широка група за надзор на регламента, включително изпълнителния секретар на Министерството на финансите Габриел Галиполо и секретаря по икономическите реформи Маркос Пинто.

Освен това регламентът има техническата подкрепа на Централната банка (BC) и Бразилската комисия по ценни книжа и борси (CVM). Първоначалните очаквания бяха указът да бъде изпратен в началото на февруари до Президентството на републиката, известно като Casa Civil, но това беше отложено.

Свързано четене: Как Binance прехвърли $400 милиона в търговска фирма, собственост на CZ

Междувременно криптовалутната индустрия чака постановлението, вероятно с повече внимание върху институцията, която ще бъде основният регулатор на биткойн екосистемата. По-рано беше споменато, че Централната банка ще бъде субектът, който ще отговаря за регулирането на сектора на криптовалутите. Неотдавнашните атаки на Лула срещу финансовата институция обаче хвърлиха някои съмнения.

Миналия месец президентът на Бразилия постави под въпрос дали автономията на централната банка служи на националния интерес. Въпреки че по-късно изглежда го оттегли, той посочи, че ще преразгледа неговата независимост, за да взема решения от 2021 г.

Какви промени се предвиждат за бразилския закон за биткойн?

Основният фокус на новите разпоредби ще бъде изготвянето на нови правила по отношение на различни аспекти на крипто индустрията. Има очаквания, че новият указ ще изясни законите, регулиращи крипто индустрията в Бразилия.

Предложен закон, който беше широко обсъждан, е изискванията на крипто борсите и брокерите да отделят своите активи. Тази мярка е била предмет на дискусии от законодателите и предлага брокерите на крипто активи да отделят средствата си от депозитите на клиентите.

Поддръжниците на регламента смятат, че той ще попречи на криптовалутите на потребителите да бъдат смесени в работата на борси и други доставчици на услуги. Сривът на FTX се цитира като важен фактор, при който потребителите не могат да изтеглят средствата си поради вредни търговски дейности от борсата.

Свързано четене: Южна Корея планира ключов арест, свързан с кризата Terra (LUNA).

Предложението беше първоначално одобрено, когато законопроектът премина през Сената, но по-късно беше отменен, тъй като раздели законодателите на Камарата на депутатите. Въпреки това се очаква да бъде жизненоважен компонент от предложения указ за биткойн.

Бразилия се счита за една от нациите с широко разпространено използване на крипто. Миналия ноември направи значителна стъпка, когато призна биткойн като средство за плащане и дори инвестиционен актив.

Цена на биткойн

Водещата криптовалута в момента се търгува на около $24 500 към момента на писане.

- Представено изображение от Shutterstock и графики от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.