Биткойн рали тласка акциите за копаене на крипто нагоре – какво предстои? 18.01.23

Биткойн рали тласка акциите за копаене на крипто нагоре – какво предстои? 18.01.23

След едногодишна зима, придружена от огромни загуби в сектора на копаене, скорошното възстановяване на биткойн е облекчение за миньорите. Освен това покачването на цените на биткойните се отрази на акциите за копаене на крипто, тъй като те са свидетели на най-високото представяне през последната година.

На мечия пазар през 2022 г. публичните крипто копачи записаха до 4 милиарда долара задължения поради ниска доходност и цени на акциите. В резултат на това много копачи, които се бореха да останат на повърхността, прибягнаха до продажба на своите монетни резерви, за да повишат ликвидността.

Bitfarm и други записват едногодишни върхове в акциите на копаене

Първите две седмици на 2023 г. донесоха облекчение на копачите с възстановяването на цената на BTC. Сред най-печелившите е Bitfarms, която записа ръст от 140% през първите 14 дни на януари.

Marathon Digital Holdings Inc. последва Bitfarms със 120% ръст на акциите за добив. Hive Blockchain Technologies Limited също отбеляза ръст на акциите си до почти удвояване на първоначалната стойност през първите две седмици на годината.

Индексът MVIS Global Digital Assets Mining се повиши с 64% през януари, докато индексът Luxor Hashprice отбеляза ръст от 21%. Индексът Luxor Hashprice определя количествено възможните печалби на копачите въз основа на потреблението на процесорна мощност в биткойн мрежата. Значителното увеличение на тези индекси отчасти отразява увеличението на наградите за копаене поради ралито на цените на биткойните.

Крипто бикът през 2021 г. накара много частни майнинг компании да декларират публично акциите си. Много фирми за копаене на биткойн взеха назаем огромни суми за разширяване по време на бичия пазар през 2021 г., надявайки се да пробият дори когато печалбите дойдат. Някои инвестираха сериозно в закупуване на оборудване и разширяване на тяхната минна инфраструктура.

Дългата крипто зима през 2022 г. обаче направи тези фирми уязвими, което доведе някои до финансова криза. Задълженията се отразиха отрицателно на финансовото им състояние по време на мечия пазар през 2022 г. Докладът показва, че публичните биткойн копачи имат над 4 милиарда долара задължения, докато най-големите длъжници за копаене на BTC общо дължат близо 2,5 милиарда долара.

Тези огромни пасиви плюс високата енергия повлияха на операциите на тези фирми през зимата, когато печалбата беше ниска. Повечето от тях се борят да поддържат минимални оперативни стандарти, докато някои не могат да се справят с производствените разходи. В резултат на това водещи фирми за копаене на биткойни като Core Scientific нямаха друг избор освен да обявят фалит.

Скок в акциите за добив на биткойни повишава производителността на BTC ETF

Възстановяването на цената на BTC през януари е глътка свеж въздух за миньорите. Някога намаляващите акции на крипто копаене току-що достигнаха нови върхове за всички времена. Тези скорошни резултати се отразиха и на борсово търгуваните фондове на BTC (ETF). Данните показват, че BTC ETF имат по-добри резултати от повечето капиталови ETF.

След едногодишен смут, ETF-ите си възвърнаха челни позиции в класациите за ефективност през януари 2023 г. Valkyrie's Bitcoin Miners ETF (WGMI) надмина пазара на ETF на акции с 40% увеличение от година до момента.

Старши анализатор на ETF в Bloomberg, Ерик Балчунас, заяви, че Valkyrie Bitcoin Mining ETF е много гъст, с инвестиции само в 20 фирми, включително Intel, Bitfarm и Argo Blockchain.

WGMI ETF беше листван на пазара Nasdaq през февруари 2022 г., но не включваше директни инвестиции в BTC. Вместо това, по-голямата част от неговите нетни активи (поне 80%) предлагат експозиция към биткойн чрез ценни книжа, чиято 50% печалба идва от копаене на BTC. Valkyrie инвестира останалите 20% в компании, чиято голяма част от притежаваните активи е биткойн.

Като цяло крипто ETF се представиха ниско през 2022 г. поради продължителния мечи пазар. Но нещата изглежда се връщат към нормалното, тъй като Биткойн си връща загубените позиции. В момента BTC се търгува на $21 248 при 24-часова промяна на цената.

Представено изображение от Pixabay/ WorldSpectrum, графики от Tradingview

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.