Биткойн копачите показват признаци на дъмпинг, лошо за рали? 16.01.23

Биткойн копачите показват признаци на дъмпинг, лошо за рали? 16.01.23

Данните във веригата показват, че копачите на биткойни може да изхвърлят в момента, знак, който може да осигури импеданс на ралито.

Индексът на позициите на биткойн миньорите се повиши наскоро

Както беше посочено от анализатор в публикация на CryptoQuant, миньорите може да оказват натиск за продажба на пазара в момента. Съответният индикатор тук е „Индексът на позицията на миньорите“ (MPI), който измерва съотношението между изходящите потоци на миньорите и 365-дневната пълзяща средна стойност на същото.

„Изходящите потоци на копачи“ се отнасят до общото количество биткойн, което всички тези верижни валидатори прехвърлят от портфейлите си в момента. Обикновено миньорите изтеглят монети от своите резерви с основната цел да ги продадат. По този начин високата стойност на изходящите потоци може да предполага, че тази кохорта изхвърля големи количества в момента.

Когато този индикатор има висока стойност, това означава, че миньорите продават в по-висока степен от обичайното в момента, докато показателят с ниска стойност може да предполага, че има по-малък натиск върху продажбите, идващ от тези верижни валидатори, отколкото средното за миналата година.

Сега, ето диаграма, която показва тенденцията в биткойн MPI през последната година и половина:

Стойността на показателя изглежда е доста висока през последните дни | източник: CryptoQuant

Както е показано на графиката по-горе, биткойн MPI се повиши наскоро и достигна стойност от около 4, най-високото ниво, което индикаторът наблюдава от април миналата година. Показателят с такава голяма стойност предполага, че миньорите вземат много повече монети от обикновено и следователно потенциално оказват извънреден натиск за продажба на пазара в момента.

От диаграмата е очевидно, че пиковете в показателя обикновено са последвани от спадове в цената на крипто. Най-екстремният пример беше през април 2022 г., когато цената отбеляза много рязък спад не много след като показателят записа дори по-високи стойности от сега.

Последният път, когато индикаторът отбеляза високи стойности, беше по време на срива на крипто борсата FTX, когато цената отново отбеляза бързо движение надолу.

Биткойнът беше зает да расте през изминалата седмица или така, достигайки до $21 000 досега, така че тези увеличени тегления в момента предполагат, че копачите искат да се възползват от тази възможност за теглене на печалба, докато все още могат, и да изхвърлят своите монети.

Ако тази кохорта наистина възнамерява да продава с тези трансфери, тогава ралито на крипто може евентуално да намери някакъв импеданс и временно да спре тук, ако не и директно да обърне посоката си.

Цена на BTC

Към момента на писане биткойнът се търгува около $20 800, което е ръст от 20% през последната седмица.

Стойността на актива изглежда трудно може да направи значителен пробив над $21 000 | източник: BTCUSD on TradingView

Представено изображение от Kanchanara на Unsplash.com, диаграми от TradingView.com, CryptoQuant.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.