Quant обяснява как биткойн NUPL циклите стават по-малко променливи с времето 15.08.22

Quant обяснява как биткойн NUPL циклите стават по-малко променливи с времето 15.08.22

Данните за NUPL на биткойн предполагат, че циклите на криптовалутата стават по-малко резки с времето, тъй като върховете на печалбите и дъната на загубите не следват хоризонтална линия.

Биткойн NUPL не надхвърли границата от 0,75 „Алчност“ по време на този цикъл

Както е обяснено от анализатор в публикация на CryptoQuant, циклите на печалба и загуба на BTC не трябва да се третират с хоризонтални линии.

„Нетната нереализирана печалба и загуба“ (или накратко NUPL) е индикатор, който ни казва дали пазарът като цяло държи нетна печалба или нетна загуба в момента.

Стойността на показателя се изчислява, като се вземе разликата между пазарната капитализация и реализираната капитализация и се раздели на пазарната капитализация.

NUPL = (Пазарна капитализация – Реализирана капитализация) ÷ Пазарна капитализация

Когато стойността на този индикатор е по-голяма от нула, това означава, че средният инвеститор в момента държи известна печалба.

От друга страна, отрицателните стойности на NUPL предполагат, че общият пазар държи нетна сума на нереализирана загуба в момента.

Eто и диаграма, която показва тенденцията в Bitcoin NUPL в хода на историята на крипто:

Изглежда, че стойността на показателя се е повишила и отново е положителна. 

 

Както можете да видите на горната графика, количеството е маркирало съответните зони на тренд за индикатора Bitcoin NUPL.

В миналото много трейдъри вярваха, че върховете на цикъла се формират, когато стойността на показателя скочи над 0,75, влизайки в зоната на „алчността“.

По подобен начин се смяташе, че дъна се появяват, когато индикаторът падне под марката -0,4, достигайки до зоната на „страха“.

Въпреки това, анализаторът от публикацията твърди, че хоризонтални линии като тези не трябва да се използват за маркиране на тези върхове и дъна на цикъла.

По време на предишните два цикъла върхът, който дойде след това, беше по-нисък от предишния. В текущия цикъл показателят никога не е преминавал в зоната на алчността и е достигнал връх точно около нивото 0,75. Това може да означава, че върховете стават все по-ниски с всеки цикъл.

По същия начин, последните две дъна също имаха низходящи суми на загубите. Само преди известно време стойността на NUPL рязко падна до отрицателна и впоследствие се върна обратно към положителни стойности, след като формира потенциално дъно. Това ниско ниво обаче беше далеч от конвенционалната марка от 0,4.

Ако това дъно наистина беше дъното за този цикъл, тогава това би добавило допълнителна достоверност към идеята, че колебанията на печалбата и загубата на пазара стават по-малко драстични с времето.

 

Цена на BTC

Към момента на писане цената на биткойн се движи около $24,4k, което е ръст от 5% през последната седмица.

стойността на крипто изглежда се движи настрани напоследък

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.