Крайният срок за изплащане на Mt. Gox отново се отлага, следващият спад на цената на биткойн през 2023 г? 06.01.23

Крайният срок за изплащане на Mt. Gox отново се отлага, следващият спад на цената на биткойн през 2023 г? 06.01.23

Едно безпокойство за инвеститорите в биткойн остана на заден план през последните седмици и месеци на фона на макроикономическите затруднения и крипто-присъщите ефекти на заразяване: пускането на възстановени BTC от Mt Gox. Първоначално потребителите на това, което някога беше най-голямата биткойн борса, трябваше да подадат своите искове до 10 януари 2023 г. Малко след това трябваше да започнат изплащанията, според изявление от октомври.

Крайният срок обаче вече е отлаган безброй пъти. И както показва документ, публикуван днес от възстановителния попечител Nobuaki Kobayashi, ищците на Mt Gox ще трябва да продължат да бъдат търпеливи. Крайният срок за избор и регистрация на метода на погасяване се отлага от 10 януари 2023 г. до 10 март 2023 г. (японско време), за да се „вземат предвид различни обстоятелства, като например напредъка на възстановителните кредитори по отношение на избора и регистрацията“.

В документа се казва, че след тази дата Kobayashi ще започне да потвърждава регистрациите, „за да извърши изплащането възможно най-скоро след 10 март 2023 г.“ След тази промяна Kobayashi също промени основния краен срок за погасяване, крайния срок за предсрочно еднократно погасяване и крайния срок за междинно погасяване от 31 юли 2023 г. на 30 септември 2023 г.

Цената на биткойн изправена ли е пред ценови спад?

Според планa за възстановяване, на жертвите на хакването на Mt.Gox ще бъдат възстановени общо 141 686 биткойни (BTC), което се равнява на около 2,37 милиарда долара. Поради това опасенията за масивен спад на цените циркулират в крипто пространството от известно време. Въпросът е дали ситуацията с биткойн на Mt.Gox отново ще тласне цената към тежки загуби.

Въпреки това, като погледнем фактите, това не изглежда много вероятно. В Twitter се разпространява много невярна информация. Но факт е, че биткойните няма да бъдат изхвърлени на пазара изведнъж.

Не всички клиенти на Mt. Gox вероятно ще продадат своите биткойни, въпреки че клиентите може да се радват на изключително висока възвръщаемост, като вече ги държат неволно. Освен това Kobayashi няма да пусне всички биткойни наведнъж, а целият процес ще отнеме няколко месеца – от март до края на септември според текущия график.

И дори ако голяма част от BTC бъде изхвърлена, е много вероятно пазарът лесно да се справи с допълнителната ликвидност. Въздействието вероятно ще бъде малко, тъй като дневният обем на търговия все още ще бъде достатъчен, за да смекчи продажбите, дори при историческото дъно от около 15 милиарда долара.

Цена на биткойн днес

По време на пресата BTC се търгуваше на $16 739 и се бореше с подкрепата на $16 740. В идеалния случай цената на биткойн трябва да се задържи над $16 600, за да се избегне падане под $16 000 и да се поддържа импулс нагоре. Ако това е успешно, може да е възможно движение нагоре към $17 000, където чака следващата ключова съпротива.

Представено изображение от Zipmex, диаграма от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.