Ще стане ли биткойнът по-волатилен, след като инфлацията в САЩ достигне 8,2%17.10.22

Ще стане ли биткойнът по-волатилен, след като инфлацията в САЩ достигне 8,2%17.10.22

Въздействието на макроикономическите фактори върху крипто и биткойните се увеличава с нарастването на инфлацията. Както крипто, така и традиционният пазар са изправени пред бушуваща буря. Много международни организации се опасяват, че скоро ще избухне възможна глобална рецесия.

Започна нов кръг на нестабилност на крипто пазара. Причината е докладът на индекса на потребителските цени в САЩ (CPI). Данните са 8,2% за септемврийския рекорд.

Данните за индекса на потребителските цени в Съединените щати служат като измерител за измерване на инфлацията в страната. Той записва средната промяна на цената, която потребителите плащат за стоки и услуги с течение на времето.

Основната инфлация в САЩ достига 40-годишен връх

Измерване на CPI в САЩ разкри, че инфлацията надхвърли очакванията на много хора. Рекордът от септември показва, че стойността е достигнала 40-годишен връх.

Министерството на труда даде допълнителни подробности за доклада. Основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията, се повиши с 6,6% през последната година.

Тази стойност е най-високата от 1982 г. насам. В допълнение се отбелязва, че спрямо предходния месец основният CPI се е увеличил с 0,6% за следващия месец. Следователно общият CPI се повиши с 0,4% през септември, за да достигне високата стойност от 8,2% на годишна база.

Припомняме, че през август данните за CPI се повишиха до 8,3%. През юни годишният CPI достигна връх от 9,1%, най-високата стойност от ноември 1981 г.

Последните данни за CPI засилват натиска върху Федералния резерв да увеличи лихвените проценти. Въпреки това Федералният резерв поддържа агресивна позиция за ограничаване на инфлацията и намаляване на лихвения процент до желаната цел от 2%.

Следователно има възможност да получите още 75 базисни точки като увеличение на лихвения процент до ноември. Федералният резерв вече е прилагал такъв скок на лихвите три пъти през годината.

Крипто и биткойн волатилност

Крипто пазарът беше червен, тъй като повечето крипто активи загубиха стойност в рамките на седмицата. Цените вървят на юг драстично с малко или никакви ограничения за токените.

Биткойн е свидетел на случай на постоянни колебания. Не само, че основният крипто актив загуби грабването си на критичното си ниво от $20K, движението му на юг дори продължи.

Докато се срина до региона от $19 000, основните крипто активи спряха за няколко дни около нивото, но BTC по-късно падна под $19 000, за да достигне $18 500. Това несъответствие създаде страх и съмнения за няколко участници в крипто пространството. Някои дори подчертават признаци на огромна волатилност за токена.


                                                  Биткойн се търгува настрани, след като се изкачи над $19 000

Към момента на писане биткойнът показа леко движение във възстановяването. Токенът се търгува на около $19 131,69, което показва увеличение през последните 24 часа. Неговото доминиране над алткойните е 40,19%.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.