Регулаторите са виновни за цялата криза в крипто, казва изпълнителният директор на Kraken 21.02.23

Регулаторите са виновни за цялата криза в крипто, казва изпълнителният директор на Kraken 21.02.23

Джеси Пауъл, съосновател и главен изпълнителен директор на Kraken, борса за криптовалути, смята, че потребителите трябва да обвиняват регулаторите за продължаващите кризи в крипто.

Изпълнителен директор на Kraken: Решени ли са регулаторите да убият крипто?

Докато отговаряше на туит на 20 февруари, Джеси теоретизира, че регулаторите са направили крачка назад, позволявайки на лошите да станат големи, преди да се взривят, защото според него „това служи на техния дневен ред“.

Ресурсите и капиталът на екосистемата се унищожават всеки път, когато подобен страх се случи в крипто. В същото време хората се изгарят, което възпира осиновяването, което е негатив за индустрията. Нещо повече, Джеси отбелязва, че регулаторите изглежда имат „добро въздушно прикритие“, когато има взрив за атака на добри играчи в сферата.

Крипто индустрията все още е в зараждане, въпреки че основната технология съществува от 2009 г., когато биткойнът стартира за първи път.

Цена на биткойн на 20 февруари| източник: BTCUSDT On Binance, TradingView

Въпреки това, въпреки времето, криптовалутите набират широко разпространение след истерията с ICO през 2017-2018 г. През последните пет години имаше няколко нововъведения в набирането на средства, като стартирането на DeFi протоколи и NFT проекти беше един от основните акценти.

Според Пауъл и други експерти регулаторите, натоварени със създаването на справедлива среда и защитата на инвеститорите, се забавиха да се приспособят на фона на тази експлозия на токени и проекти. Политиците все още не са разработили проекти, които ясно дефинират повечето криптовалути в повечето юрисдикции.

Репресии на SEC срещу добри и лоши проекти

За контекст, в Съединените щати Комисията за ценни книжа и борси (SEC) признава само биткойн като стока. На няколко пъти служителите на SEC заявиха, че повечето криптовалути са нерегистрирани ценни книжа.

Ripple Inc., блокчейн компания, има текущ случай с SEC, след като нейните ръководители бяха съдени за продажбата на XRP, който регулаторът настояваше, че се предлага на инвеститорите като нерегистрирана ценна книга.

Миналата седмица SEC изпрати известие на Wells до Paxos, емитента на BUSD, заявявайки, че стейбълкойнът е нерегистрирана ценна книга.


Липсата на ясни правила и регулатори, особено в Съединените щати, репресиращи крипто индустрията, включително борси и емитенти на стабилни монети, е това, което Джеси иска да промени.

Той твърди, че регулаторите трябва да възприемат „проактивен“ подход, а не да чакат кризата да действа, натрупвайки добри крипто проекти като врагове.

Главният изпълнителен директор на Kraken добавя, че лошите компании вече работят с „огромни конкурентни предимства“, тъй като изсмукват потребители, приходи и рисков капитал, които иначе биха отишли за добри проекти.

Kraken наскоро се уреди с SEC за $30 милиона със споразумение, че затварят своята услуга за крипто залагане в Съединените щати.

Характерно изображение от Canva, диаграма от TradingView

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.