Половината от всички биткойни не са премествани от 2 години: какво означава това за цената на BTC? 09.02.23

Половината от всички биткойни не са премествани от 2 години: какво означава това за цената на BTC? 09.02.23

Популярен крипто анализатор, наречен „Документиране на биткойн“, публикува нови данни във вторник, показващи, че половината от всички биткойни (което означава 9,64 милиона BTC на стойност 86,4 милиарда долара) не са били преместени през последните две години.

Към момента на писане има 19,28 милиона BTC в обращение, а броят на недокоснатите монети представлява около 50% от текущото предлагане. Непреместените BTC се определят от това каква част от криптовалутата е останала неликвидна в портфейлите на своите притежатели за даден период в сравнение с общото й предлагане.

Институционалните изисквания повишават цената на BTC

Данните показват, че 50% от биткойните в обращение са останали непокътнати в портфейла си в продължение на две години. Това съвпада с период, в който дигиталните активи отбелязаха повишено приемане от институционални инвеститори. Институциите купуват големи количества биткойни и ги държат за дългосрочни цели без намерение да продават. Това спомогна за повишаване на оценката на криптовалутата.

Въпреки че цената на биткойн достигна историческия си връх от $69 000 през ноември 2021 г., повечето инвеститори са избрали да задържат монетата през последните две години въпреки колебанията в цените. Институциите продължават да виждат дългосрочния потенциал на криптовалутата и увеличават своите разпределения, въпреки че секторът преминава през тежък мечи пазар.

Данните, публикувани миналия ноември, показват, че 62% от институциите, инвестирали в криптовалута, са увеличили притежанията си през предходните 12 месеца. Проучването показа, че само 12% от институционалните инвеститори са намалили своята крипто експозиция, което означава, че повечето институции са останали оптимисти по отношение на криптовалутите в дългосрочен план, въпреки спада на цените. Разбира се, крипто зимата предостави възможност за дългосрочните потребители да купят спада.

Половината биткойн остава неподвижен в продължение на две години, което означава, че виртуалният актив се превръща в запас от стойност, цифрова версия на златото, използвана от хората за хеджиране срещу инфлацията. Това е съществено развитие за биткойн екосистемата, тъй като сигнализира за нарастващо ниво на дългосрочна увереност и стабилност сред инвеститорите.

Биткойн има максимум 21 милиона BTC. Това фиксирано предлагане поддържа непрекъснато нарастващо търсене, което продължава да действа като дългосрочен възходящ фундамент за криптовалутата.

Биткойн цена в действие 

Разглеждайки ценовата диаграма по-долу, биткойнът се търгуваше на около $50 000 през декември 2021 г. В началото на 2022 г. обаче нещата започнаха да се разпадат. През януари миналата година цената му падна под 42 000 долара.

Цената на биткойн (BTC) се движи настрани на 1-седмичната графика. Източник: BTC/USDT на TradingView.com

През май криптовалутата се търгуваше на около $39 000, с внезапен спад до $29 000. Юни беше, когато крипто активът варираше в цената си между $19 000 и $20 000. Ноември беше, когато цената на BTC падна до нивото от $16 000 и оттогава крипто успя да се събере на гърба на по-добрите макроикономически връзки.

Досега биткойнът е повишил стойността си с около 30% тази година. В момента криптовалутата се търгува за 23 011 долара, което е ръст от 0,43% през последните 24 часа, с обем на търговия от 24 милиарда долара. Цифровият актив е класиран като най-известната криптовалута с пазарна капитализация от 443 милиарда долара, според Coinmarketcap.

Представено изображение от Unsplash, диаграма от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.