Москва ще използва технологията блокчейн за гласуване на предстоящите избори

Москва ще използва технологията блокчейн за гласуване на предстоящите избори

Градският съвет на Москва, столицата на Русия, е внесъл законопроект за използване на технологията блокчейн за електронна система за гласуване, съобщи във вторник, 26 февруари, голямата руска информационна агенция Тас.

Московската Градска Дума, местен парламент на руската столица, планира да защити процеса и резултатите от електронното гласуване на предстоящите избори чрез използването на технологията блокчейн. Новината беше обявена от един от авторите на съответния законопроект, заместник на управляващата партия "Единна Русия" Дмитрий Вяткин.

Вяткин подчерта, че технологията ще позволи отделно съхранение на личните данни на избирателите и резултатите от гласуването, добавяйки: „ Точно така функционира и технологията блокчейн. Той също така подчерта, че това ще помогне да се избегне изборната измама, която депутатът нарича „мръсни избирателни технологии“.

Русия проведе успешни регионални избори с 40 000 участници в Саратовска област чрез електронната система за гласуване, наречена Polys, която беше разработена от Kaspersky Lab през 2017 г.

Миналия месец Националният център за електроника и компютърни технологии на Тайланд обяви, че развитието на електронната система за гласуване също е подкрепена с технология блокчейн.

Още през май се появиха множество анализи, обясняващ предимствата и недостатъците на потенциалното използване на технологията blockchain за изборните процеси.