Манталитетът „Buy The Dip“ се връща към биткойн? Този показател може да предполага така 22.02.23

Манталитетът „Buy The Dip“ се връща към биткойн? Този показател може да предполага така 22.02.23

Данните от този показател във веригата в момента формират модел, който може да подскаже, че манталитетът „buy the dip“ се завръща на пазара на биткойн.

Биткойн aSOPR (7-дневна EMA) наскоро отскочи от 1-вата линия

Според последния седмичен доклад от Glassnode, aSOPR наскоро тества повторно линията 1. „Коефициентът на коригирана изразходвана печалба“ (aSOPR) е индикатор, който измерва съотношението между печалбите и загубите, които се реализират на пазара на Биткойн в момента.

Метриката е „коригирана“ в името, защото филтрира всички продажби на токени, които са извършени само един час след последната. Извършването на тази корекция помага за премахване на шума от данните, който не би имал дългосрочни последици за пазара.

Когато стойността на индикатора е по-голяма от 1, това означава, че средният инвеститор продава монети с печалба в момента. От друга страна, стойности под прага предполагат, че общият пазар реализира загуби в момента.

Естествено, aSOPR със стойност, точно равна на 1, предполага, че притежателите просто излизат от продажбите си в момента, тъй като реализираните печалби точно компенсират загубите.

Ето графика, която показва тенденцията в 7-дневната експоненциална пълзяща средна (EMA) Bitcoin aSOPR през изминалата година:

Изглежда, че 7-дневната EMA стойност на показателя се е повишила през последните дни | източник: Glassnode's The Week Onchain - Week 8, 2023

Както е показано на графиката по-горе, 7-дневният EMA Bitcoin aSOPR беше под ниво 1 по време на мечия пазар, но с последното рали показателят успешно надхвърли марката.

Това означава, че по време на спадовете на мечия пазар, инвеститорите са продавали на загуба, но благодарение на последния скок на цените, те са влезли в достатъчно печалби, за да могат да преместват монети на печалба.

Това има смисъл, но индикаторът съдържа още по-интересна информация, която може да се види от взаимодействията му с линията, при която стойността му става 1. От графиката е очевидно, че по време на скорошния мечи период индикаторът постоянно намираше отхвърляне, когато достигна тази марка.

Причината за това е, че инвеститорите виждат това ниво на рентабилност като връщане на парите, които преди това са загубили поради спада на цените на мечия пазар. Поради това тук се случват много продажби, което води до съпротива на цената (и самия показател).

В бичи периоди обаче тази тенденция се обръща и вместо това линията става ниво на подкрепа за биткойн. Тази психологическа промяна се случва, защото при бичи рали инвеститорите започват да виждат своята точка на рентабилност вместо това като възможност за покупка и по този начин тук се извършват много покупки, осигурявайки тласък на цената.

С последното рали тази промяна изглежда вече е започнала да се извършва, тъй като 7-дневната EMA aSOPR намери подкрепа на тази линия по време на последните два повторни теста, както се вижда на графиката.

„Като цяло, това сигнализира за намаляване на натиска от страна на продавачите и потенциално завръщане на манталитета „купувай-на-падни“, отбелязва Glassnode. „Убедителен повторен тест на SOPR и отскачане от 1.0, особено при по-дългосрочни пълзящи средни (14D или 30D, например), често е сигнал за променящ се пазарен режим.“

Цена на BTC

Към момента на писане биткойнът се търгува около $24 500, което е ръст от 13% през последните седем дни.

BTC се консолидира настрани | източник: BTCUSD на TradingView

Представено изображение от Jievani Weerasinghe на Unsplash.com, диаграми от TradingView.com, Glassnode.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.