Крейг Райт иска своите $2,5 милиарда, настоявайки за биткойн хард форк 06.02.23

Крейг Райт иска своите $2,5 милиарда, настоявайки за биткойн хард форк 06.02.23

Съдия Колин Бирс от Лондонския апелативен съд в петък, 3 февруари, постанови, че делото на Крейг Райт срещу 14 разработчици на биткойни има всичко необходимо, за да отиде в съда.

Крейг Райт: Освободете моя биткойн

Крейг Райт, чрез Tulip Trading, твърди, че е Сатоши Накамото, основателят на биткойн. Той съди 14 разработчици, търсейки възстановяване на 111 000 BTC.

Изтеглянето се оценява на около 2,5 милиарда долара по спот курсове. Цифрата обаче може да бъде по-висока, ако BTC продължи да се покачва.

Цена на биткойн на 4 февруари| източник: BTCUSDT on TradingView

В съдебно дело Крейг каза, че е загубил личните ключове на портфейла си, след като домашният му компютър е бил хакнат. Следователно той не може да възстанови монети. Въпреки това, чрез своята компания Tulip Trading, Крейг твърди, че разработчиците трябва да се намесят, като въведат промени в кода, за да получи достъп.

За разлика от обикновените парични преводи, биткойн транзакциите са необратими, след като бъдат потвърдени от специални компютри, наречени „миньори“. Миньорите имат за задача да потвърждават транзакциите.

Тъй като в системата няма трета страна и всички транзакции се проверяват автоматично, подателят трябва да подпише всеки трансфер, като гарантира, че притежава портфейла.

Зад всеки подпис в портфейла стои частен ключ, който удостоверява собствеността. Както в случая с Крейг, на практика е невъзможно да се възстановят активи без частен ключ.

Независимо от сумата, монетите, които частният ключ не може да докаже, се считат за изгубени. В сегашния си вид 111 000 BTC на Крейг Райт са технически „загубени“, левитиращи в цифровия етер на Биткойн.

Отваряне на кутията на Пандора

Това състояние на нещата би се променило само ако разработчиците „върнат назад“ мрежата на биткойн. За да се случи това, миньорите и заинтересованите страни трябва да намерят консенсус.

Като се има предвид децентрализираната природа на биткойн, всеки опит или искане за „връщане назад“ вероятно ще бъде отхвърлен незабавно.

През 2019 г. Binance беше хакнат за 7000 BTC. Неговият главен изпълнителен директор, Changpeng Zhao, рекламира идеята за връщане на биткойн за възстановяване на монети. Беше отхвърлено.

Въпреки че делото беше отхвърлено миналата година, решението на Апелативния съд е в полза на ищеца.

По-точно се посочва, че авторите на кодове сега имат задължения към собствениците на монети, които в този случай са притежатели на BTC, включително Крейг Райт и Tulip Trading.

Това оказва натиск върху разработчиците на публична мрежа и може да обезсърчи участието в бъдеще.

Повечето автори на код с отворен код зад платформи като Bitcoin, Ethereum и други са сътрудници, добавяйки код, за да направят протокола по-добър, по-силен и по-бърз.

Дали това задължение е в сила или не и дали разработчиците на мрежи с отворен код са отговорни пред притежателите на токени, ще бъде определено при пълно изпитание.

Характерно изображение от Canva, диаграма от TradingView

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.