Какво има значение в крипто тази седмица: Ще продължи ли биткойнът да се развива? 17.01.23

Какво има значение в крипто тази седмица: Ще продължи ли биткойнът да се развива? 17.01.23

Въпреки че до следващото заседание на FOMC на Федералния резерв на САЩ остават повече от две седмици, тази седмица има значителни макроикономически събития, както и събития, присъщи на крипто и биткойн, които инвеститорите трябва да следят. Както през предходните седмици и месеци, много е вероятно макросредите да насочат настроенията на крипто пазара.

След като CPI за декември 2022 г. беше публикуван миналия четвъртък при 6,5%, крипто пазарът стана силно възходящ. Биткойнът се повиши с повече от 18% след публикацията и спря малко под нивото от $21 450. Цялата криптовалута е на път да си възвърне пазарната капитализация от $1 трилион долара в резултат на това възстановяване.

Кои маркировъчни събития ще ръководят биткойните тази седмица?

Тази седмица Китай ще обяви икономическите данни за 2022 г., които вероятно няма да имат толкова голямо влияние, освен ако няма голяма изненада, която да засегне щатския долар. Все пак си струва да държите под око Китай този понеделник, когато темпът на растеж на БВП на годишна база (на годишна база) бъде обявен в 21:00 EST.

Освен това решението на Банката на Япония (BoJ) за лихвените проценти може да стане уместно само ако има изненада като последния път. Във вторник в 22:00 EST, BoJ ще обяви решението си за лихвения процент.

Очакванията тук са, че ще остави лихвените проценти непроменени. Когато японската централна банка изненадващо реши да повиши референтния лихвен процент от 0,25% на 0,5% на 20 декември, BTC преживя зелена дневна свещ.

В САЩ индексът на цените на производител (PPI) вероятно ще бъде най-важната точка от данни тази седмица. Въпреки че напоследък PPI не е оказал голямо влияние върху цялостния финансов пазар и биткойн в частност, PPI може да потвърди възходящите настроения относно нарастващата инфлация или да осигури забавяне.

Данните за PPI за декември 2022 г. ще бъдат публикувани в сряда, 18 януари, в 8:30 сутринта EST.

Внимавайте за DXY

Може би най-важният индикатор в момента за това дали биткойните и крипто ще продължат да рали е индексът на щатския долар (DXY). Обратната корелация между биткойн и DXY е особено висока през последните седмици.

Последното рали на биткойн беше подхранвано от отслабването на щатския долар. Въпреки това, DXY е попаднал в исторически важна зона на подкрепа.

DXY падна до 102, седмична графика | Източник: DXY на TradingView.com

Ако DXY претърпи отскачане извън зоната на подкрепа, вероятно е BTC да претърпи корекция – което би било здравословно, като се има предвид текущото състояние на свръхпродаденост с RSI от 89 на дневната графика.

Ако DXY падне под 101, вратите ще бъдат широко отворени за устойчиво рали на биткойн. В това отношение макроикономическата ситуация вероятно остава определящият фактор за цената на BTC, при условие че няма катастрофални новини за криптоинстинкта.

На първо място, Digital Currency Group (DCG), Grayscale и Gemini остават в светлината на прожекторите с техния неразрешен конфликт относно клиентските средства на Gemini Earn в Genesis Trading, което може да провали ралито, дори ако DXY продължи да пада.

По време на пресата цената на BTC беше 20 861 долара.

Биткойн е в състояние на свръхкупуване, дневна графика | източник: BTCUSD на TradingView.com

Представено изображение от Kanchanara / Unsplash, графики от TradingView.com

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.