Защо Биткойн има импулса да надхвърли 23 000 24.01.23

Защо Биткойн има импулса да надхвърли 23 000 24.01.23

Цената на биткойн продължава да разбива нивата на съпротива, като същевременно възвръща загубена преди това територия. За разлика от други ралита в текущата зона, това ценово действие може да предполага постоянна тенденция и нова зора за индустрията след месеци на сриващи се компании и фалити.

Към момента на писане на тази статия, биткойн (BTC) се търгува на $22 800 със странично движение през последните 24 часа. През предходната седмица криптовалутата записва 10% печалба. Други криптовалути в топ 10 по пазарна капитализация изпитват подобно ценово действие със значителни печалби през този период.

Цената на BTC с възходящо ценово действие на дневната графика. източник: BTCUSDT Tradingview

Дали Биткойн е най-накрая достигнал най-ниските нива?

Според анализатор в Jarvis Labs, настоящото рали на биткойн е резултат от дълъг период на консолидация под 200-дневната подвижна средна (MA). Тази плъзгаща се средна е едно от най-важните нива на BTC, действащо като критична подкрепа по време на мечите цикли.

Тъй като биткойнът възвръща 200-дневната MA на около $19 520, анализаторът иска да види консолидация над това ниво. Ралито може да се удължи, ако криптовалутата успее да се задържи над нея, тласкайки BTC към още върхове, затвърждавайки „обръщане на 200-дневната MA от съпротива към подкрепа“.

Както се вижда на графиката по-долу, по време на мечия пазар през 2019 г. BTC отбеляза дълга консолидация под своята 200-дневна MA, преди да възстанови тези нива по-късно през годината. Според анализатора, колкото по-дълга е консолидацията, толкова по-добро е подобрението за цялостната пазарна структура на BTC, тъй като другите подвижни средни се покачват.

BTC се покачва след дълги периоди на консолидация под 200-дневната MA. източник: Jarvis Labs

Това не означава, че биткойнът ще се движи непрекъснато нагоре, обратно към историческия си връх от $69 000. Вместо това, това предполага, че състоянието на пазара на BTC се подобрява, като основата за по-нататъшни печалби нараства.

Това ново положение прави всеки потенциален спад възможност за оптимистичните инвеститори. Анализаторът на Jarvis Labs написа:

(…) И въпреки че все още има сравнително висока вероятност ценовите нива от началото на януари да бъдат преразгледани отново в даден момент през 2023 г., има също силни данни, които предполагат, че всяко подобно повторно тестване би представлявало първокласна възможност за покупка.

Нивата на натрупване намекват за 2019 г. като дъното на BTC

В допълнение към този период на консолидация под 200-дневната MA, който загатва за дъно като през 2019 г., BTC наблюдава „постоянно натрупване“. Изображението по-долу показва, че инвеститорите в биткойн „умерено натрупват“ (сини точки в графиката по-долу) повече от криптовалутата.

Подобно на мечия пазар за 2018-2019 г., този период на натрупване предшества пазарните ралита. През следващите месеци биткойнът трябва да види по-агресивно натрупване (червени точки в графиката по-долу), за да подкрепи още един бичи сезон.

Инвеститорите в биткойни се натрупват с темпове, подобни на дъното на пазара през 2019 г. източник: Jarvis Labs

Федералният резерв на САЩ (Фед) остава най-голямата пречка пред биткойн ралито. Финансовата институция повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията, като същевременно вреди на финансовите пазари.

Участниците на пазара очакват Фед да промени своята парична политика, но печалбите в акциите и крипто, съчетани с лепкава инфлация, може да предизвикат обратното. Ако това се случи, оптимистичните инвеститори може да видят възможността за закупуване, представена от анализатора на Jarvis Labs.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.