Биткойн скочи до $23 960, но търговците не са много алчни 31.01.23

Биткойн скочи до $23 960, но търговците не са много алчни 31.01.23

Данните за настроението разкриват, че възходящата тенденция на цената на биткойн от най-ниските нива през ноември до 23 960 долара на 30 януари е белязана от „трезви“ търговци.

Търговците на биткойн не са алчни

Според Fear and Greed Index скокът от 40% на цените на BTC до върховете през януари е различен от други периоди в цикъла на бум и спад на монетата. Когато BTC се повиши до дъното от ноември след разпространението на FTX, индексът на страха и алчността скочи до максимум „55“.

Въпреки че това все още е „Алчност“, което показва възможен страх от изпускане (FOMO) сред търговците, то е потиснато в сравнение с цикъла от 2018 до 2019 г.

Чрез наслагване на показанията на индекса на настроението с цените на BTC за месеци и години става ясно, че скокът до спот нива е подхождан с повишено внимание и дори нива на управление на риска.

Страхът обхвана пазара в края на 2018 г., когато цените паднаха под $4000. Въпреки това, след като цените започнаха да се обръщат преди преполовяването на биткойн през 2019 г., търговците се удвоиха масово, принуждавайки четенето на индекса на „69“, територията на Алчността, от „21“.

Дори след незначителна корекция, стойността на индекса беше трайно над марката „60“ през края на четвъртото тримесечие на 2018 г. и първата половина на 2019 г., сочейки общото доверие от търговци и инвеститори.

Цената на BTC с малки загуби на дневната графика. източник: BTCUSDT Tradingview

Сантимент и корелация на биткойн

Голяма част от ценовото действие на BTC се формира от това как пазарните участници възприемат преобладаващите пазарни условия. Hype може да предизвика търсене и основна волатилност, тъй като милиарди долари се изливат в биткойн. Крипто пространството е ново и все още се нуждае от регулаторна рамка.

Крипто регулациите се разработват и подобряват навсякъде. Комплексни продукти, включително борсово търгувани фондове (ETF), може да бъдат одобрени месеци напред. Дали ще им бъде дадена зелена светлина зависи от наличието на инструменти за наблюдение, насочени към предотвратяване на манипулиране на цените.

Бившият председател на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Джей Клейтън, посочи липсата на достатъчно инструменти за мониторинг като една от причините за отхвърляне на стартирането на ETF, проследяващ спот цената на биткойн.

Трейдърите са уверени, че биткойнът е обърнал ъгъла, отърсвайки се от мечките от ноември. Въпреки това, като се има предвид състоянието на общата икономика и показанията за инфлация, цените на BTC и крипто остават в несигурна позиция.

Отвъд макроикономическите фактори, скокът на цените на BTC е в основата на намаляващите депозити в стейбълкойни на борсите за криптовалута. Историческите данни показват пряка връзка между издаването на стейбълкойни и цените на BTC.

 

Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.