Биткойн в опасна зона: Биковете трябва да държат $27 700 за възстановяване на цената, предполага експерт 21.04.23

Биткойн в опасна зона: Биковете трябва да държат $27 700 за възстановяване на цената, предполага експерт 21.04.23

След силно рали, което тласна биткойн (BTC) над нивото от $31 000, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация загуби възходящата си инерция и се върна до предишното си ниво на консолидация от $28 400. Корекцията беше придружена от спад в обема на търговията и намаляване на пазарните настроения, което накара някои инвеститори да се усъмнят в устойчивостта на неотдавнашния възходящ тренд.

Застрашен ли е бичият тренд за биткойн?

Според търговеца и анализатор под псевдонима „CJ“, биткойнът е изправен пред слабост в ежедневните си върхове, което показва потенциално обръщане на възходящата му тенденция. Това оказа натиск върху биковете, които сега наблюдават отблизо ценовото действие, за да идентифицират ключови нива на подкрепа, които трябва да се задържат, за да се избегне по-нататъшен спад на цената.

Едно такова ниво на подкрепа е $27 700, което действа като силен под на подкрепа за BTC. Ако цената падне под това ниво, това може да сигнализира за промяна в пазарните настроения и потенциално да доведе до допълнителен спад на цената. Според CJ, ако BTC не успее да тласне по-високо от това ниво, може да е на прага на значителна корекция след дъното от 16k.

Освен това CJ съветва инвеститорите, независимо дали са в дълга позиция или не, да следят отблизо низходящото ценово действие в рамките на 4-часовата и 12-часовата зона на обема на Фибоначи (FVG). Тази зона представлява потенциална зона на съпротива, където Биткойн може да се сблъска с натиск от продажби и потенциално да обърне възходящата си тенденция.

Ако в тази зона бъде настроено низходящо ценово действие, CJ предполага, че това може да е възможност за инвеститорите да влязат в къса позиция. От друга страна, ако биткойн успее да се затвори над нивото от $29 980, CJ вярва, че криптовалутата може да се състезава, което показва потенциално продължаване на нейната възходяща тенденция.

Не са всички лоши новини за BTC

CryptoCon, виден анализатор на криптовалута, предположи, че може никога повече да не види много по-ниски цени на биткойн от $28 000. Това твърдение се основава на VWAP (среднопретеглена цена на обема), технически индикатор, който измерва средната цена на биткойн за определен период, претеглена по неговия обем на търговия.

BTC VWAP съотношение. източник: CryptoCon on Twitter.

Според CryptoCon, биткойн току-що проби над VWAP, бичи сигнал, предполагащ потенциално обръщане на текущата тенденция. Докато този пробив се поддържа в краткосрочен план, CryptoCon вярва, че предишните пазарни цикли показват, че единственото нещо, което би могло да върне биткойн под $28 000, е черен лебед.

От друга страна, CryptoCon посочи, че докато биткойнът се е повишил с хиляди долари, без да претърпи здравословно отдръпване, 3-седмичните ленти на Болинджър все още показват, че връщането към горната лента вероятно е в момента на $35 790, както се вижда на графиката по-долу.

BTC’s 3-week Bollinger Bands. Source: CryptoCon on Twitter.

Според CryptoCon предишните пазарни цикли са показали, че не е имало големи корекции до достигането на горната лента, така че ако анализът на CryptoCon е правилен, това може да предполага, че биткойнът навлиза в нова фаза от своя пазарен цикъл, което потенциално може да доведе до по-нататъшно повишаване на цената и инвеститорския интерес.

BTC се търгува на $28 400 на 1-дневната графика. източник: BTCUSDT on TradingView.com

Представено изображение от Unsplash, диаграма от TradingView.com


Disclaimer: Изложената в настоящата статия информация не представлява инвестиционен съвет и на базата на същата не могат да бъдат взети решения за покупко-продажба на виртуални валути. Фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в статията, са публично достояние, а анализите, които са цитирани или са изготвени от екипа на "Бонеккс" ЕООД, са изготвени с информативна и образователна цел. Инвестицията във виртуални валути е високорискова, тъй като е възможно да бъдат изгубени всички вложени средства. Призоваваме Ви преди да вземете решение за покупко-продажба на виртуални валути да се посъветвате с лицензиран брокер/финансов консултант и да направите собствено цялостно проучване на релевантните факти и обстоятелства, на базата на което да извършите такава инвестиция.